IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank по следите на съмнителни сделки за 10 млрд. долара в Русия

За някои от активите в тези сметки се смята, че принадлежат на приближени до руския президент Владимир Путин

12:09 | 22.12.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата германска банка Deutsche Bank AG e идентифицирала подозрителни трансакции на стойност 4 млрд. долара, отнасящи се до Русия в допълнение към огледални търговски сделки за 6 млрд. долара, които вече се проучват, заявяват няколко източника, запознати с прегледа, извършван от банката, и цитирани от Bloomberg.

Това означава, че под въпрос са операции за 10 млрд. долара, които може би не са били проверени за пране на пари, когато клиентите са изнасяли сумите от Русия. Сред неидентицираните преди сделки са такива, които постоянно са били в една и съща посока - основно поръчки за покупка.

Най-големият германски кредитор е споделил тези открития с международните власти през септември, твърдят двама души, запознати с доклада на банката. И преди имаше спекулации, че  прокурорите в САЩ проверяват дали начинът, по който Deutsche Bank третира огледалните сделки, нарушава мерките срещу прането на пари в САЩ. Властите в страната също са били наясно с допълнителните подозрителни сделки.

Руската централна банка наложи малка глоба на Deutsche Bank (5000 долара), след като проследи някои от операциите в страната, но разследването на щатското правосъдно министерство продължава. Ако се открие нарушение на регулациите, цялата сума на сделките ще бъде фактор при определянето на крайната глоба. От министерството са отказали коментар.

Вътрешният преглед на Deutsche Bank, проведен през последната година, идва на фона на други разследвания. Банката плати около 2,75 млрд. долара за нарушаване на санкциите и за манипулиране на лихвените проценти. Тя е разследвана в САЩ и за потенциална манипулация на валутния пазар и цената на металите.

Първите индикации, че банката разследва руските операции са от юни, когато стана ясно, че се проучват няколко години - от 2012 т. , на т. нар.огледални сделки - при които клиентите купуват акции в Русия и едновременно продават подобни акции в чужбина в чуждестранна валута. Така се установят и останалите транзакции за 4 млрд. долара. Някои от тях са били свързани със същите сметки, които се възползват от огледалните сделки.

През октомври банката заяви, че нейният преглед на руските операции е показал нарушаване на вътрешните ѝ политики и пропуски в контрола. Тя съобщи, че е увеличила резервите за съдебни обезщетения с 1,2 млрд. евро, основно, за да покрие потенциални задължения, свързани с руските операции. Банката отказа коментар за по-широкия обем на сделките. Говорителят Аманда Уилямс се позова на вътрешен доклад от октомври, който разкрива, че банката разследва "значителен" обем сделки с ценни книжа от нейни клиенти в Лондон и Москва.

Вътрешното разследване на операциите с Русия започна, след като централната банка на страната е помолила през октомври 2014 г. да прегледа сметките на няколко клиента. Огледалните сделки, описани от руската банка, включват клиенти, купуващи руски акции за рубли в Москва и едновременна продажба в Лондон, обикновено за долари. Макар да са законни при някои обстоятелства, тези сделки може да се използват за заобикаляне на правилата за докладване на големи международните парични потоци.

За някои от активите в тези сметки се смята, че принадлежат на приближени до руския президент Владимир Путин, заявяват източници, запознати с темата, пред Bloomberg. Те включват роднина на президента и двама от най-близките му приятели - Аркадий и Борис Ротенберг. Няма индикации, че Ротенберг или някой от останалите свързани със сметките се разследват за тях. Представител на братята е повторил на 21 декемеври, че те не са въвлечени в такива сделки. Говорител на Кремъл е отказал коментар на тази "необосновани твърдения".

Още подобни новини четете в Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Някой разбра ли за какво става дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
верно ? ми що ФБР те разследват тогава да немаш и ти нещо общо с диктатора, а тука ни играеш циркове и постановки ммм ?!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
Искам да успокоя уважаемата аудитория и за да престанете да гадаете, ще си призная че парите са мои(бача Стояна джоб парасъ). Естествено половината са на името на съпругата ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ааа дам това са "лоши пари" дам ... :)) Американците също много се бяха погнусили от разни златни кюлчета от Северна Корея тц тц тц бива ли такива работи да разцъкват някакво си злато от най-големия варварин ..... :))Deutsche Bank да се благодари, че има и такива "лоши пари", че иначе ше го попуши, както нема 2 стинки в джеба обаче по деривати са първи за има няма 60-70 трилиона те нямат и 1% да го покрият това нещо ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
крас
преди 8 години
"За някои от активите в тези сметки СЕ СМЯТА, че принадлежат на приближени до руския президент Владимир Путин, заявяват ИЗТОЧНИЦИ "И КОИ СА ТЕЗИ ИЗТОЧНИЦИ КОИТО СМЯТАТ ТАКА ПЕТ ЗА ЧЕТИРИ ?!БИХТЕ ЛИ ГИ НАЗОВАЛИ ИЛИ ОТНОВО НИ МАНИПУЛИРАТЕ ВКАРВАЙКИ НИ В ИНФОРМАЦИОННО ЗАТМНЕНИЕ.Господата написали тези глупости не осъзнават, че ОРИГИНАЛА ПУТИН отдавна не е между живите. ПОКАЗВАТ НИ НЕГОВА РЕПЛИКА!КОЙ ГО ПРАВИ?Вижте имената на тези които влизат в състава на СЪВЕТА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА РФ!Ще разберете кой е секретаря , кои са замесниците му и кой кой е!Ние се гордеем, че през 2006 година др. Патрушев награди такива "достойни" наши другари като Борисов, Гергов, Рашидов, Златев , Антон Дончев, Румен Петков, Първанов !!Някои от тези другари са основатели на ложата - "ТРАКИЯ - ОРИЕНТ"СТРАННИ ЗАВИСИМОСТИ И ОБВЪРЗАНОСТИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
*** и прости ЦРУ-шникиДа си кажем все пак за Путин, а. Адамчо нямали го тук като автор? Надничари и ***. ЦРУ.Цитирам края:- Няма индикации, че Ротенберг или някой от останалите свързани със сметките се разследват за тях. Представител на братята е повторил на 21 декемеври, че те не са въвлечени в такива сделки. Говорител на Кремъл е отказал коментар на тази "необосновани твърдения".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още