IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Само лошото време ограничава бежанските потоци в Европа

Не се вижда устойчиво намаление на имигрантите заради усилията на Турция, смята вътрешният министър на страната

18:42 | 06.01.16 г. 5
Берлин: Само лошото време ограничава бежанските потоци в Европа

Само лошото време, а не усилията на Турция, спира потоците от бежанци в Европа, смята германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от "Катимерини". Неговият коментар е сигнал, че усилията на Германия да ограничи броя на бежанците с помощта си за Турция все още не дават резултат, допълва още гръцкото издание, като се позовава на публикация в Ройтерс.

Германският министър все пак признава, че Турция полага усилия да намали броя на нелегалните имигранти, които преминават Средиземно море и акостират на гръцките острови. "Не можем да потвърдим устойчиво, постоянно и видимо намаление в резултат от предприетите мерки през декември", допълва обаче той.

През декември всеки ден в Германия от Австрия са навлизали между 2,5 хил. и 4 хил. бежанци. Това представлява значително намаление спрямо предишните месеци, когато по 10 хил. души дневно прекосяваха границата между двете страни. Тези потоци станаха причина за спад на популярността на канцлера Ангела Меркел, а намаляването на броя на бежанците все още не е в състояние да накара опозицията й, включително и в нейната собствена партия, да забрави за обвиненията.

Досега Меркел не се поддава на натиска да ограничи броя на бежанците, които влизат в Германия. Междувременно социологически проучвания показват ръст в подкрепата на Християндемократическата партия на Ангела Меркел през ноември, тоест по времето, когато потоците от бежанци започват да намаляват.

"Катимерини" припомня, че голяма част от търсещите убежище в Европа преминават от Турция през Гърция и оттам до желаните дестинации - Германия или Скандинавските страни. Германия очаква от Турция да усили охраната на своите граници и така да намали броя на нелегалните имигранти в ЕС.

В замяна Анкара получи "милиарди евро" помощ за бежанските лагери и обещание за задвижване на молбата й за членство в ЕС.

През 2015 година само в Германия са регистрирани над 1 млн. бежанци - пет пъти повече спрямо миналата година. Гръцкото издание посочва, че за Меркел ще става все по-трудно да защитава политиката си за бежанците на фона на рекордния брой чужди граждани, които са потърсили убежище в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
пешамел
преди 8 години
Георги Вецов17 януари Около 200 000 души е била армията на арабите. Идват да търсят на майка си оная работа в Европа. На 190 000 Тервел им прави постоянна "адресна регистрация" на два метра под земята в Южна Тракия. Наторил е земята с тях. Около 5000 само са успели да избягат. А сега нашите продажници ги посрещат с хляб и сол. Тогава е нямало БХК, либерасти и толерасти, дори и Германия е нямало. За благодарност, че е спасил Европа, английският владетел Филип Дългокоси иска дъщеря му за жена на сина си и я получава. Хан Тервел спасява европейската цивилизация. Помнете историята, приятели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Мохамед най-честото име в Лондон, Брюксел, Осло...Прочети още на: http://***.dnes.bg/world/2016/01/06/mohamed-nai-chestoto-ime-v-london-briuksel-oslo.288795
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
С надежди да ти обяснявам ли докъде ше се стигне...ря.за.на.та сг.ан се респектира единствено със сила ! Виж последните събития от Кьолн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Ами тогава да се надяваме, че лошото време ще преобладава през 2016.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Само лошото време, а не усилията на Турция, спира потоците от бежанци в Европа, смята германският вътрешен министър Томас де Мезиер."Е , ами като се запролетее...? Та , докато не е късно бабата в пенсия веднага , нов канцлер с топки ! , шмайзери , бодлива тел и немски овчарки !Ако не , да превеждат корана на немски и да се интегрират/швабите/ отсега...там сюнета , фереджето и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още