IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия настоява за извънреден Европейски съвет за бежанците

Без затягане на граничния контрол 3 млн. бежанци ще влязат в ЕС през 2016 година, предупреди словашкият премиер

08:54 | 09.01.16 г. 1
Словакия настоява за извънреден Европейски съвет за бежанците

Словашкият премиер Роберт Фицо поиска свикването на извънреден Европейски съвет, свързан с последните проблеми около бежанската вълна, обхванала Европа. Това съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Основната причина за искането на Фицо са случаите с нападения над жени, извършени в новогодишната нощ в Кьолн. Подозренията са, че нападенията са организирани, а извършителите са бежанци от Северна Африка. За инцидентите беше съобщено дни по-късно.

Фицо коментира, че ще поиска от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск за ускоряване на работата по създаването на новата европейска служба в защита на границите на общността.

Затова ще е необходимо и свикването на извънредното заседание на лидерите на ЕС.

Решението за новата гранична служба беше взето в последния Европейски съвет, провел се през декември. Тогава лидерите на държавите в Евросъюза се разбраха тя да бъде ситуирана до края на 2016 година. Фицо обаче настоява, че графикът трябва да бъде ускорен.

Ако границите не бъдат укрепени в най-скоро време, през тази година в ЕС ще влязат към 3 млн. незаконни имигранти от Близкия изток и Северна Африка, убеден е Фицо.

В петък и унгарският премиер Виктор Орбан поиска нова защитна линия срещу бежанците - по северната граница на Гърция.

 

Подкрепа за искането на Фицо вече изказа чешкият премиер Бохуслав Соботка. В Twitter той написа, че ще подкрепи всички усилия за сформиране на новата гранична служба на ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 42 rate down comment 9
serafima
преди 8 години
Да уточним. Геносен Меркел ханъм каза буквално: "Всички, които искат, са добре дошли в ЕС. Тези от Западните Балкани, които влязат без кокументи (защото за "бежанците" се допуска - заб. моя), ще ги върнем и няма да имат право да влизат 5 години. *** престъпници и използвачи може, европейци - не може. После, като видя какви ги направи тази другарка на ЩАЗИ, наложи на страните от Източна Европа квоти и който не е съгласен с нея, не е демократичен, видите ли!!!! Демокрация по хитлеристки.Чудя се на дебелоочието и дебелата й кожа да има сурат още да говори пред хората как щяла час по-скоро да хване нападателите над жените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още