IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция почете жертвите на атентатите в Париж

Кметът на Париж Ан Идалго и президентът Франсоа Оланд откриха паметна плоча в центъра френската столица

15:19 | 10.01.16 г. 3
<p>
	Кметът на Париж Ан Идалго (л) и президентът на Франция Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кметът на Париж Ан Идалго (л) и президентът на Франция Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Година след джихадистките атентати от 2015 г. Франция отдаде почит на 149-те жертви на тероризма, предаде Франс прес.

Кметът на Париж Ан Идалго и президентът на страната Франсоа Оланд откриха паметна плоча в подножието на дъб, посаден за случая на Площада на републиката в центъра на Париж. 

Текстът на плочата гласи: "В памет на жертвите на терористичните атентати от януари и ноември 2015 г в Париж, Монруж и Сен Дени. Тук народът на Франция изказва своята почит".

Площадът, охраняван от снайперисти, не беше пълен с хора на последната церемония от възпоменателната седмица. Това е в рязък контраст с тълпите, които се стекоха на мястото в дните след атаката.

Облечен в черно, френският рок-певец Джони Холидей изпълни пред семействата на много от жертвите "Януарска неделя". Песента е написана в чест на марша на 11 януари миналата година, който събра в Париж милиони души във Франция и чуждестранни лидери.

Изборът на Джони Холидей бе разкритикуван от близки на авторите от "Шарли ебдо". Рокпевецът е сред редовно осмиваните от изданието личности.

Хорът на френската армия изпълни "Името на Париж" на Жак Брел, а след това беше прочетена реч, произнесена от Виктор Юго при връщането му от изгнание на 5 септември 1870 година. "Да се спаси Париж е повече, отколкото да се спаси Франция, това е равнозначно на спасение на света. Париж е самият център на човечеството. Париж е свещеният град. Който напада Париж, напада цялото човечество", заявява писателят.

"Ние сме във война с джихадизма. За да се изправим срещу тероризма, имаме нужда от този дух на единство", заяви пред телевизия "Франс 2" премиерът Манюел Валс. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=E9ubCPIHrPQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"I.S.I.S. Could Stand For... Israeli Secret Intelligence Service"https://***.youtube.com/watch?v=4xU3ZMtYOP0&list=PLHXnZV3RT8OnKzfOitL5B0GivAEKBBTm8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=humwInGPf_E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още