IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аэрофлот е готова за приватизация

Няма да е целесъобразно да се пристъпи към раздържавяване на авиокомпанията през 2016 г., смятат от ръководството й

18:41 | 14.01.16 г.
Аэрофлот е готова за приватизация

Руската авиокомпания Аэрофлот е готова за приватизация, но ръководството й не оценява като целесъобразно това да се случи през 2016 година. Новината съобщи директорът на компанията Кирил Андросов по време на Гайдаровския форум*, пише руската информационна агенция ТАСС.

"Аэрофлот е акционерно дружество, листнато на Московската борса, с ежедневна търговия и голямо количество финансови институционални инвеститори. По тази причина и друга допълнителна подготовка (за приватизация - бел. ТАСС), по мое мнение, не е нужна", коментира Андросов.

Според него във всеки един момент, в който правителството на Русия реши да намали своя дял в авиокомпанията, това може да се случи във всякаква форма, включително и чрез фондовата борса.

Перспективите пред раздържавяването на Аэрофлот обаче зависят от очаквания ефект. Ако се цели запълването на хазната, то приватизацията в сегашния момент няма да донесе значителни приходи. Решението обаче е в ръцете на правителството, допълни още директорът на авиокомпанията.

Според него в момента няма и очевидни кандидати за закупуването на държавния дял в Аэрофлот.

По данни на сайта на авиокомпанията Руската федерация притежава дял от 51,17 на сто. Акционер в Аэрофлот е и държавната корпорация Ростех с дял от 1,51%.

* Гайдаровският форум се организира от 2010 година насам в памет на руския икономист Егор Гайдар, сочен за един от идеолозите на реформите в Русия след разпада на СССР. Форумът се провежда в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още