IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел променя правилата за предоставяне на убежище

Предвижда се да отпадне политиката първата държава, приела бежанци, да отговаря за молбите им за убежище - това ще прехвърли тежестта към Северна Европа

09:45 | 20.01.16 г.
Брюксел променя правилата за предоставяне на убежище

Брюксел ще отмени действието на правилата, които изискват първата държава, в която са влезли бежанци, да отговаря за молбите им за убежище, съобщава FT. Това на практика ще революционизира миграционната политика на блока и ще прехвърли тежестта от южните държави към по-богатите северни членки на Европейския съюз (ЕС), посочва изданието.

Правилото за първата държава е свързващото звено в системата на убежището в ЕС в момента. То обаче се превърна в ябълката на раздора между лидерите на ЕС и страни като Германия от една страна и Гърция и Италия от друга.

Брюксел и северноевропейските държави критикуваха пограничните държави заради невъзможността им да се справят с регистрацията и подслона за пристигащите от Близкия изток и Сирия.

Политиката на “първата държава” на практика беше съборена още миналата година, след като Германия се отказа от правото си да изпрати стотици хиляди търсещи убежище обратно в другите държави от ЕС, в които те са били регистрирани за първи път. Берлин се задоволи само с увещания партньорите му в ЕС да поемат по-голяма отговорност.

Трансферите към Гърция пък на практика са забранени от 2011 г., след като Европейският съд по правата на човека заяви, че системата за убежище на страната е негодна да овладее наплива от хора.

Европейската комисия (ЕК) също призна, че това правило – включено и в регламента за убежището от Дъблин, е остаряло и несправедливо. Предложението за отпадането му ще бъде официално публикувано през март, според запознати източници.

Това обаче може да задължи другите членки на ЕС да взимат повече бежанци, тъй като ще им е по-трудно да ги изпращат към съседни страни. Възможно е промяната в правилата да увеличи и натиска върху страните от блока да подкрепят квотната система и обща система за убежище.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск предупреди във вторник, че ЕС има не повече от два месеца, за да “постави нещата под контрол”. Той посочи, че ако това не се случи, ще има много тежки последици.

Промяната на правилото обаче вероятно ще срещне технически и политически затруднения, отбелязва изданието. Държавите от Северна Европа по принцип отчитат от години нетна имиграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още