IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Гърция ще се върне към растеж след успешните реформи

Приемането на пенсионната реформа ще е трудна задача за правителството на Ципрас, според икономическия еврокомисар

19:24 | 20.01.16 г. 2
Московиси: Гърция ще се върне към растеж след успешните реформи

Гърция ще се върне към икономическия растеж след успешните реформи и прилагането на третата спасителна програма, коментира в интервю за Bloomberg от Давос комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз (ЕС) Пиер Московиси.

Той оцени като "много конструктивни" преговорите досега с гръцките власти и похвали приетите от парламента "смели и амбициозни" реформи.

За да бъде приключен прегледът на изпълнението на последната програма за Гърция обаче, трябва да бъде приета и амбициозната пенсионна реформа. Комисарят призна, че това ще бъде много трудна задача за гръцкото правителство.

След прегледа на изпълнението на заложените през лятото мерки идва времето и на преговорите по преструктурирането на гръцкия дълг, каза още Московиси. Той отказа да се ангажира с подробности какво точно може да получи Атина в преговорите по дълга и допълни, че това ще зависи от много фактори, сред които и как се изпълнява подписаното през миналото лято споразумение за третия спасителен пакет за Гърция.

По-късно днес Московиси ще обсъди ситуацията с премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, който ще присъства на форума в Давос.

Програмата на Ципрас в швейцарския курорт е доста наситена - предстоят му разговори с американския вицепрезидент Джо Байдън, финансовия министър на САЩ Джак Лю, както и с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Допълнително в програмата на икономическия форум е включен и диспут между Ципрас и германския финансов министър Волфганг Шойбле, посветен на бъдещето на Европа.

Ключова обаче е срещата с Лагард, на която вероятно ще бъде обсъдена ролята на Фонда в третата спасителна програма за Гърция. Пред Bloomberg Московиси е категоричен, че МВФ трябва да бъде част от кредиторите на южната ни съседка, въпреки явното нежелание на Атина.

След няколкодневен рейд из европейските столици финансовият министър на Гърция Евклидис Цакалотос обаче се убеди, че Гърция няма да получи подкрепа на идеята си да се отърве от съветите на Фонда и така Атина се примири с ролята му в третата спасителна програма.

МВФ е част от гаранциите, че програмата ще бъде изпълнена, коментира Московиси  и допълни, че европейските партньори са "абсолютно убедени", че ондът трябва да остане част от "четворката".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз г-н Пиер Московиси е с верен извод, че за спасението на Гърция са необходими реформи, ала все още не уточнява, че приоритетна е реформата при паричната система.Конкретно казано, за избавлението на Гърция е необходимо прекратяване на сегашната сгрешена европейска парична система.Все още много хора са подведени и не зачитат, че Международния валутен фонд (МВФ) е със съдба на жертва в условия на сгрешена парична система.Реално МВФ може временно да помогне за забавяне на ескалация на актуални кризи, но не може да спаси от тези стопански трудности, тъй като причината не е в негова компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"МВФ е част от гаранциите, че програмата ще бъде изпълнена, коментира Московиси и допълни, че европейските партньори са "абсолютно убедени", че ондът трябва да остане част от "четворката". Гърция ше я "оправят" дълго време ...ама си мисля че по скоро ше цъфнат налъмите отколкото да дойде растежът...особено с тая бежанска лавина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още