IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Iberdrola и Siemens създават голям европейски ВЕИ концерн?

Двете компании възнамеряват да слеят бизнесите си с възобновяеми енергийни източници

09:42 | 30.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Скоро може да се стигне до голямо сливане в европейския сектор на възобновяемите енергийни източници. Германският индустриален гигант Siemens и испанският производител на вятърни генератори, турбини и централи Gamesa, една пета от който са собственост на концерна Iberdrola, преговарят за сливане на бизнесите си с вятърни централи, предава DPA, като се позовава на съобщение на испанската компания.

Все още няма окончателно решение, пояснява Gamesa. По-рано испански медии писаха, че мюнхенската компания вече е започнала преговори с испанския енергиен концерн Iberdrola. 

Според Bloomberg Siemens е наела Deutsche Bank AG да проучи придобиването на Gamesa и е дискутирала опциите с Iberdrola SA, испанската енергийна компания, която държи 19,7 на сто от производителя на турбини. Gamesa и Siemens са осмият и вторият по големина производители на турбини в света по пазарен дял според Bloomberg New Energy Finance.

Целта на  Siemens е била да слее своя бизнес с възобновяеми енергийни източници с този на Gamesa, писа El Confidencial. Говорител на германската компания не е пожелал да коментира материала пред DPA.

В момента Gamesa има борсова капитализация от около 4 млрд. евро. За текущата година компанията очаква да отчете приходи от 3,4 млрд. евро. В своето поделение за възобновяеми енергийно източници през фискалната  2014/15 (до края на септември) Siemens отчете приходи от 5,7 млрд. евро.

Според анализатора на Commerzbank Инго-Мартин Шахел двете компании биха си паснали добре. Според него така би възникнал най-големият в света концерн в този бранш. Особено по отношение на оншорната енергетика (на сушата) една трансакция би увеличила значително пазарния дял на двете компании.

Испанската и германската компании също така ще се допълват взаимно на пазарите, на които са силно представени. Gamesa е силна в Южна Америка и Индия, както е и най-големият чуждестранен доставчик в Китай.

По данни на Bloomberg обаче евентуалната обща компания няма да е лидер. Двата производителя биха разполагали с комбинирана инсталирана вятърна мощност от 60 гигавата, докато най-големият производител Vestas Wind Systems A/S ще има 68 гигавата, показват данни на Bloomberg Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още