IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Бежанците да се върнат в родините си след края на войните

70% от бежанците, избягали в Германия от войната в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, са се върнали в страните си

18:38 | 30.01.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел: Бежанците да се върнат в родините си след края на войните

Германският канцлер Ангела Меркел се опита да си върне благоразположението на все по-ожесточените критици на политиката ѝ на отворени врати към бежанците, заявявайки, че кандидатите за убежище от Сирия и Ирак ще трябва да се върнат в родните си страни след края на конфликтите там, съобщи DPA.

Меркел не се поддаде да натиска на някои консерватори да спре притока на бежанци или да затвори границите. Миналата година в Германия пристигнаха рекордните 1,1 милиона мигранти.

Растящото безпокойство за способността на страната да се справи с бежанската вълна и тревогите, свързани с престъпността след посегателствата над жени, повлияха върху подкрепата за партията на Меркел - Християндемократически съюз (ХДС), и баварския X партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС).

 Въпреки усилията за интегриране и подпомагане на бежанците, е важно да се подчертае, че на тях им се позволява да останат само за ограничено време, отбеляза канцлерът.

"Трябва да кажем на хората, че това е временен статут за пребиваване и очаквам щом в Сирия отново настъпи мир и след като "Ислямска държава" бъде победена в Ирак, те да се върнат в страните си с придобитите познания", каза канцлерката на събрание на ХДС в провинция Мекленбург-Предна Померания.

Меркел припомни, че 70 процента от бежанците, избягали в Германия от войната в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, са се върнали в страните си.

Тя направи тези коментари, след като председателят на ХСС Хорст Зеехофер заплаши да даде правителството й под съд, ако то не изпълни искането напливът от хора, търсещи за убежище, да се прекрати.

Подкрепата за дясната партия "Алтернатива за Германия" вече се изразява в двуцифрени числа. В публикувано в събота интервю лидерът на формацията заяви, че ако се налага, "граничарите трябва да стрелят по бежанците, за да им попречат за влизат незаконно в страната".

Повече за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Чили или Аржентина...може би вече се знае кое имение ще има нови стопани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 8 години
Късно е либе за литка.Напролет ще ти дойдат ощр два милиона гости.Казаха ти го вече търси си убежище като гестаповците след края на мандата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 32 rate down comment 2
panther
преди 8 години
Аххахахаха, буля, имаш много здраве от мбонго, сирийския бежанец от намибия и цялата група от 1 милион ебливи маймуни на социални помощи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 3
fri
преди 8 години
15 Sakamanoда, така смятама и куп експерти няма да им стигнат - освен това ще ги депортират според международните закони и държавата, от която са дошли трябва да се съласи да си ги приеме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
fri
преди 8 години
10 ing5rov,Швеция иска да депортира 80 000 мигранти (половината от влезлите),което е нищо в сравнение с над 1 милион в Германия."Тези, чиито молби за статут на бежанец не бъдат одобрени, ще се върнат в родните си страни", обяви вътрешният министър. - Ще бъдат използвани чартърни полети, които ще извозят мигрантите. Вероятно процедурата по експулсирането ще се проточи с години, добави въртешният министър на страната Игеман.А с колко десетки години би се проточило експулсирането на останалите милиони, наводнили ЕС? - и това при положение, че не влизат нови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 14
Sakamano
преди 8 години
Смяташ ли, че човек когото са хванали с фалшив паспорт, или изобщо без документи има шанс да остане напълно анонимен? Във всяка държава, че дори и в България работят куп експерти, които след 15 минутен разговор със задържания могат да определят с точност откъде е дошъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Ами при положение, че 85% от "бежанците" не бягат от война, а идват от места като Египет, Алжир, Афганистан, Пакистан и прочие където война няма тук сметката ще излезе крива. От останалите 15%, които в действителност са от Сирия ако 70% си тръгнат след войната тогава общо 10.5% от бежанците ще се върнат по родните места, а останалите 89.5% ще останат в Германия и доведат поне по 3-4 роднини с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 1
fri
преди 8 години
А тези от Африка кога ще се върнат?и друг въпрос с повишена трудност: - Как на практика ще стане това и колко десетки години би продължило?да не питам за хората с фалшиви паспорти - къде ще и депортират? (може би на Луната?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ами ако не им продавате пушки и не толерирате фашагите от Сашш нема да има войни, ако ги слушате то целио свет ше се домъкне у вас ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 8
Sakamano
преди 8 години
Грешиш, германците никога не са толерирали *** и престъпници. Смятам, че и този път ще успеят да извлекат най-доброто от ситуацията, като отсеят "полезните" имигранти - които са дошли да работят и имат желание да се адаптират, а останалата *** - ще намерят начин да ги върнат по родните места, или да ги "разпределят" в други европейски държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още