IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън и Туск още не са постигнали споразумение за реформите в ЕС

Все пак Лондон май ще получи възможност да задейства "аварийна спирачка" и да не изплаща помощи на имигранти от ЕС за 4 години

09:51 | 01.02.16 г. 3
<p>
	Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън (вдясно) и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън (вдясно) и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво). Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън и председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск не са постигнали споразумение по исканията на Лондон за реформиране на ЕС, но са се договорили да продължат преговорите с още 24 часа, съобщават световните агенции.

"Нямаше сделка", каза Туск пред журналисти, като напусна по-рано от очакваното резиденцията на Даунинг стрийт 10 след работна вечеря с Камерън. "Интензивната работа през следващите 24 часа ще е решаваща", написа Туск в Twitter.

Камерън от своя страна съобщи, че двамата са се споразумели за удължаване на преговорите с 24 часа, преди да бъдат публикувани за обсъждане предложенията за предоговаряне на условията за британското членство в съюза.
Двамата лидери са постигнали "известен напредък", но все още "остават нерешени големи въпроси", заявява източник от ЕС, който отбеляза, че преговорният екип на Туск ще остане в Лондон, предава ДПА.

Четирите искания на Лондон, за да остане Великобритания в ЕС, са да се прекрати дискриминацията към страните извън еврозоната, да се засили конкурентоспособността, да се възстанови суверенитетът на отделните страни и да се ограничи имиграцията в Европа.

Камерън иска да наложи четиригодишен мораториум преди изплащане на социални помощи на имигранти от европейски страни, пристигащи да търсят работа във Великобритания. Това искане е смятано за дискриминационно и противоречи на принципа на свободно движение в ЕС на хора, стоки и услуги, отбелязва АФП.

Камерън очаква да бъде постигнато окончателно споразумение по британските искания преди европейската среща на върха в Брюксел на 18 и 19 февруари, за да свика референдум за членството на страната в съюза през юни.

На срещата си Камерън и Туск са обсъдили предложението на ЕС Великобритания да получи правото да не дава социални помощи на работници от други страни членки за период от 4 години, предаде Ройтерс.

Т. нар. "аварийна спирачка" ще може да бъде използвана от всяка държава от ЕС, която успее да убеди останалите страни членки, че социалната й система е подложена на извънреден натиск. Правилото ще позволява на съответните власти да не плащат социални помощи на новопристигнали работници от други държави членки за период от 4 години.

Часове след снощната среща между Камерън и Туск говорителят на британския премиер обяви, че Лондон и ЕС са постигнали споразумение по условията на "аварийната спирачка", съобщават ДПА и Ройтерс. По думите на говорителя Европейската комисия е представила текст, където ясно е посочено, че сегашните обстоятелства, в които се е оказала Великобритания, удовлетворяват критериите, необходими за задействане на "аварийната спирачка".

Говорителят на Камерън изтъква, че това представлява "значителен пробив", което означава, че премиерът може да изпълни ангажимента си за ограничаване на достъпа на имигранти до социални помощи за четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 8 години
Предложението на англичаните е добро за България.Аз смятам че нашите емигранти трябва да бъдат изгонени и да се приберат в България.Тука им е мястото.ЕС трябва да се разтури НАТО също,И трзи дето окрадоха България и я набутаха в тия престъпни организации трябва да бъдат съдени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
тая дума реформи вече е използват на лягане и ставане, предложенията на англичаните са обратното на реформи, незнам има ли такава дума даже :) Но да се махат като искат толкова, то е ясно че без сериозни сътресения ЕС никога няма да се реформира наистина.... с компромиси само удължават агонията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Абсолютно арогантно и цинично се държат британците. Все пак им в кръвта. Да твърдиш, че едно нещо, което е добре за теб, е добре и за останалите, е нагло. Надявам се Туск и Юнкер да бъдат твърди и да не допуснат британците да ни разиграват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още