IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas отчита 52% годишен спад на печалбата през четвъртото тримесечие

Най-голямата френска банка обяви план за преструктуриране и намерение за свиване на разходите с 1 млрд. евро до 2019 г.

09:27 | 05.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

BNP Paribas отчита 52% годишен спад на печалбата през четвъртото тримесечие, с което се размина с очакванията на анализаторите. Френската банка отписа от актива си добра репутация, свързана с италианското си подразделение. Същевременно обяви и план за преструктуриране на инвестиционната си банка, за да стимулира рентабилността и за да освободи капитал, пише Bloomberg.

Нетната печалба на най-голямата френска банка намаля до 665 млн. евро от 1,38 млрд. евро преди година. Анкетираните от Bloomberg петима анализатори очакваха средно 864 млн. евро печалба.

BNP Paribas предлага и дивидент от 2,31 евро на акция от печалбата за 2015 г. спрямо 1,50 евро на акция през 2014 г.

BNP реорганизира инвестиционното си подразделение, за да се приспособи към по-строгите регулации и по-стриктните капиталови изисквания. Банката планира да намали с около 20 млрд. евро рисково-претеглените активи на подразделението, или с 10%, докато същевременно разработи този свой бизнес, който ангажира по-малко капитал и генерира повече приходи от такси. Такива са услугите с ценни книжа и управлението на парични средства.

Банката възнамерява да спести 1 млрд. евро до 2019 г.

CNBC пише, че BNP Paribas е извършила еднократни разходи, засягащи преструктурирането на дейността, свързана с придобивания, както и че е платила 69 млн. евро за специалния фонд в Италия за справяне със затруднени банки.

Отписването, свързано с клона й в Италия - BNL d’Italia, се равнява на 900 млн. евро, посочва Ройтерс.

Въпреки че възнамерява да преструктурира звеното си за корпоративно и инвестиционно банкиране, неговият ръст на приходите от 8,4% през четвъртото тримесечие надхвърли прогнозите на анализаторите. Добрите резултати се дължат на търговията с деривативни инструменти.

В България BNP Paribas оперира чрез клон, който изпрати 2015 г. с ръст на загубата до 8,3 млн. лв. от 3,6 млн. лв. през 2014 г. Активите на клона нарастват с 6,4% до 790,8 млн. лв., а нетният лихвен доход – с 16 на сто до 1,06 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още