IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ще извърши задълбочен анализ за "Северен поток" 2

Антимонополният орган на страната проверява дали проектът ще окаже сериозен натиск върху полския газов пазар

09:55 | 05.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полша ще извърши задълбочен анализ за "Северен поток" 2

Полският антимонополен регулатор (UOKiK) продължава анализите дали съвместната компания за изграждане на разширението на "Северен поток" ще наруши конкуренцията на полския газов пазар. Това става ясно от съобщение на сайта на Комисията.

В началото на декември 2015 година регулаторът получи заявление от шестимата акционери в "Северен поток"2 - "Газпром", EON, френската Engi, OMV, Shell и дъщерната компания на BASF - Wintershall, за създаване на съвместно предприятие.

Основната цел на новото съвместно дружество е проектирането, финансирането, строителството и въвеждането в експлоатация на два паралелни газопровода с капацитет от по 27,5 млн. куб. метра годишно.

В своето съобщение от UOKiK коментират, че реализацията на проекта ще засили значително капацитета на "Газпром" за пренос на газ в Европа и това може да засили позициите на руската компания на полския пазар. По този начин ще бъдат нарушени правата на полските потребители, са опасенията на регулатора.

От Комисията вече започнаха проверка на обстоятелствата по регистрацията на съвместното дружество. Сега обаче става ясно, че ще са нужни още поне четири месеца за задълбочено проучване на казуса.

Полша е резервирана относно разширяването на "Северен поток" и беше една от държавите, подписали писмо до Европейската комисия срещу реализацията на проекта. Страната е клиент на Газпром, но купува газ и от Норвегия и изгражда терминал за втечнен газ, който вероятно ще бъде въведен в експлоатация в средата на 2016 година.

В допълнение започнаха и проучвания за местен добив на шистов газ, но досега няма ясни резултати от тази дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още