IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите в надпревара с времето

Athens Stock Exchange тази година е най-зле представящият се сред всички основни индекси, следени от Bloomberg

10:39 | 17.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция, която се бори с необслужвани заеми за 100 млрд. евро, иска да ограничи продажбата на дългове на потребители в несъстоятелност, заяви икономическият министър на страната.

Устоявайки на призивите на кредиторите за допълнително отваряне на пазарите, Йоргос Статакис каза, че правителството иска да поддържа ограничения на продажбата на подобни заеми от затруднени компании. Съгласно последното споразумение с кредиторите на страната най-задлъжнялата страна в Европа трябва да развие „динамичен пазар“ за необслужвани заеми и „да премахне всички необходими законови и други пречки“ за тяхното освобождаване от банките, коментира Bloomberg.

„Позицията на правителството е, че вече сме отворили до 50% от пазара на лошите заеми“, каза Статакис в интервю. „Искаме дълъг преходен период за по-чувствителните категории, като ипотеки, малки потребителски заеми, както и заеми на малки и средни предприятия“.

Гърция е в конфликт с кредиторите по серия от мерки, нужни за изготвянето на доклада по спасителния заем. Стъпки са необходими, за да се отвари пътя към следващата вноска от спасителния заем от еврозоната и към преговорите за облекчаване на дълга. По отношение на продажбата на дългове на потребители в несъстоятелност последното споразумение осигурява защита на уязвимите домакинства, но мащабът на ограниченията остава предмет на продължителни преговори с официални представители на „четворката“ - Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

„Има различни мнения и водим преговори“, каза още Статакис.

Парламентът на Гърция миналата година одобри законодателство, с което да улесни продажбата на големи корпоративни лоши заеми, натежали върху счетоводните баланси на банките след най-дългата рецесия от Втората световна война. И все пак, пазарът все още не е функционален, казва министърът.

Въпроси като данъците трябва да бъдат изгладени, като правителството иска третите страни, поемащи необслужваните заеми, да бъдат обект на същото данъчно третиране като гръцките банки, твърди Статакис, професор по политическа икономика в Университета в Крит.

„Пазарът скоро може да функционира, някои малки парченца липсват от гледна точка на регулаторната рамка“, каза той. „Ако няма промени в съществуващата рамка, тогава въпросът е чисто процедурен“.

Несигурността около изпадналия в застой преглед по спасителния заем хвърля сянка върху гръцките пазари. Athens Stock Exchange тази година е най-лошо представящият се индекс сред всички основни бенчмаркове, следени от Bloomberg, а акциите на банките са изгубили около половината от стойността си. Гръцките облигации през тази година са най-лошо представящите се сред всички държавни дългове, следени от World Bond Indexes на Bloomberg. Продължават недоразуменията между коалиционното правителство на Алексис Ципрас и кредиторите по редица въпроси, включително пенсионната и данъчната реформа.

„Дойде моментът да седнем на масата и за няколко седмици да приключим с прегледа“, каза Статакис, добавяйки, че продължителните преговори не са от ничий интерес.

Правителството ще устои на бурята от протести на фермери срещу предложенията за пенсионна реформа, добавя Статакис, който отхвърли спекулациите за предсрочни избори.

„Ако има избори, ще ги спечелим“, каза той, добавяйки, че парламентарното мнозинство на правителството от три места е в безопасност. „Ще има диалог по пенсионната реформа, а парламентарното ни мнозинство ще остане невредимо. Не виждам сценарий за политическа нестабилност“.

Министърът каза, че след приключването на доклада настроенията на гръцкия пазар ще се подобрят, а икономиката ще се възстанови през втората половина на годината. Инвеститорите, които са участвали в увеличението на капитала на гръцките кредитори през 2015 г., ще пожънат печалба, каза още той.

„Тези, които инвестираха в гръцките банки, ще спечелят от по-добрата икономическа среда след приключването на доклада“, добави Статакис. „Гръцките банки сега могат да се справят с бремето на необслужваните заеми, регулаторната рамка е адекватна и могат да получат цялата подкрепа, от която се нуждаят, от обслужващи компании, специализирани в областта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още