IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

118 млрд. евро не достигат на ЕС за демонтаж на ядрени мощности

Най-голямата ядрена сила в Европа - Франция, е осигурила едва една трета от нужните средства за извеждане на блокове от експлоатация

13:03 | 17.02.16 г. 1
118 млрд. евро не достигат на ЕС за демонтаж на ядрени мощности

Недостиг от 118 млрд. евро за демонтаж на ядрени мощности и управление на ядрени хранилища отчита анализ на Европейската комисия. Заключенията са включени в работен документ по доклад, до който достъп е получил Ройтерс.

Данните са част от периодичните наблюдения на ЕК, свързани с ядрените мощности в общността. Последният подобен доклад обаче беше публикуван през 2007 година, тоест години преди ядрената авария във Фукушима, която промени значително възгледите, свързани с развитието на сектора.

След случилото се в Япония например Германия реши да се откаже напълно от ядрената енергетика до 2022 година. Най-голямата европейска икономика планира да разчита основно на зелената енергия - соларни и вятърни централи, на газ и въглища за задоволяване на енергийните си потребности.

Според анализите на Брюксел разходите по демонтирането на ядрените мощности в ЕС са 268,3 млрд. евро, а налични са едва към 150,1 млрд. евро. От държавите в общността, които развиват ядрена енергетика, само Великобритания има осигурени средства за извеждане на мощности от експлоатация - очакваните разходи там са в размер на 63 млрд. евро, изчислява ЕК.

Франция, която е най-голяма ядрена сила в Европа, пък изпитва сериозен недостиг - осигурените средства са 23 млрд. евро, докато необходимите са 74,1 млрд. евро.

Разходите за извеждане от експлоатация варират силно в зависимост от големината, типа и локацията на блоковете. Допълнително разходите за управление на хранилищата за ядрените отпадъци също могат да растат.

Официално от ЕК не коментират данните в документа, цитиран от агенцията. Не е ясно и кога докладът ще бъде публикуван официално. Очакванията са, че това ще стане до края на тази година.

Ядрените лобита в ЕС обаче вече приветстват заключенията, макар и все още неофициални. Според експерти в сектора този доклад ще покаже, че ядрената енергетика, която има нулеви емисии, е важна част от изпълнението на ангажиментите, поети по време на климатичната конференция в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
coder
преди 8 години
Ние пък имаме, че даже и предсрочно си ги затворихме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още