IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел: Много врагове, все по-малко приятели

В навечерието на срещата на високо равнище на ЕС по бежанската криза и Brexit германският канцлер се оказва с все по-малко подкрепа

20:02 | 17.02.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ангела Меркел рядко си позволява да свали гарда си публично. В навечерието на изключително важната среща на високо равнище на ЕС по бежанската криза и възможното излизане на Великобритания от съюза германският канцлер си позволи да направи именно това.

По време на вечеря в Хамбург миналия петък с британския министър-председател Дейвид Камерън и 400 други гости тя се пошегува за навика на европейските лидери да работят цяла нощ, за да намерят решение на трудни въпроси: „Не искам дори да си помислям колко часа ще успея да поспя в нощта между четвъртък до петък“.

Липсата на почивка обаче ще бъде последният ѝ проблем, коментира Financial Times. Неоспорим лидер на Европа само преди година – налагайки мнението си по всичко от последния спасителен пакет на Гърция до санкциите срещу Русия вследствие на конфликта в Украйна, Меркел ще пристигне в Брюксел, сблъсквайки се с най-враждебното си посрещане от 11 години на поста.

Тя е изолирана заради политиката си на отворените врати, с която приюти над 1 млн. бежанци, бягащи от войната в Сирия, само през миналата година.

Като лидер на страната, изградила следвоенната си идентичност на основата на европейската интеграция и като човек, израснал на разделена територия, Меркел ще направи много, за да запази Европейския съюз непокътнат.

Германското разочарование от ЕС обаче расте. Скорошно социологическо проучване показва, че подкрепата на германците за съюза се е понижила от 45% през май миналата година до 34% през ноември, а кризата доведе до разцепление и сред подкрепящите Меркел партии.

Макар че канцлерът си спечели обществено одобрение за политиката си на отворените врати, тази похвала така и не получи подкрепата на ЕС. С основни изключения като Австрия и Швеция останалите страни отказаха да последват Германия, приемайки бежанци. Изправени пред продължителен бежански наплив обаче, много от тях, включително Австрия и Швеция, наложиха ограничения.

И докато Меркел е обвинявана в „морален империализъм“ от унгарския министър-председател Виктор Орбан и в "отравяне на отношенията" от италианския премиер Матео Ренци, бежанците продължават да прииждат. Само през миналия месец в ЕС са пристигнали около 60 000 души, което все пак е по-малко от пика от 220 000 през октомври, но и 10 пъти повече от януари 2014 г. Очаква се вълната да се засили отново след края на зимата.

Преди това да се случи критиците на Меркел искат сериозен граничен контрол, национални бежански квоти и подсилени външни граници на ЕС. Канцлерът неколкократно заяви, че напливът трябва да бъде намален и подсили закона за ускоряване депортирането на лица, неотговарящи на условията за бежанец.

Тя обаче настоява, че проблемът не може да бъде решен чрез затваряне на националните граници, а изтласкването на мигрантите обратно към крехките балкански страни може да бъде унищожително.

Вместо това канцлерът се хвърли да полага усилия за постигането на мир в Сирия, да защитава идеята за по-силни външни граници, особено в Гърция - основна точка на влизане, стреми се към сделка с Турция – най-важната транзитна страна, и призовава за преразпределение на бежанците.

Партньорите ѝ от ЕС подкрепят мирно споразумение за Сирия, колкото и невъзможно да изглежда то. Но разцепленията по останалата част от плана са изключително дълбоки.

Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
Dimat
преди 8 години
Добре си върши работата,Баба ви Шмъркел.Изпълнява си я съвсем стриктно..заповедите на задокеанския господар.Целта на господаря е да унищожи "Европа" и я превърне в един терен,населен с блуждаещи племена от ислямисти,които да може при всеки удобен случай,да насочва срещу Русия.За целта господарят използва триадата: "повече "Европа",те заличаване на националните държави и превръщане народите им в стадо от американски тип; насищане на "Европа" с войнстващи ислямски племена ; подчинението на "Европа" на транснационалните американски монополи,чрез оръжието "договор,за трансатлантическо партньорство,за инвестиции и търговия.Когато тази триада бъде заключена,ще дойде окончателния край на "Европа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 7
IQ96
преди 8 години
Не си съвсем прав, поне за Ренци. Бях в края на 15г. в Италия и много италианци се възмущават, като казват, че Меркел е "обрала" цвета на мигрантите, т.е. хора които могат и знаят да работят, а за другите страни (Италия е под огромен натиск) е оставила ***. Тук 10 правилно мисли.Трябва да признаем, че за Италия и Гърция наплива е ОГРОМЕН и май трябва да се приложи австалийската политика. То бива бива помощ, ама чак пък толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 14
scott
преди 8 години
не бе, не си!Мърморкел имаше ПЛАН и даже имаше ПЛАН!ДА НАМЕРИМЕ ОТНЕКЪДЕ 1 МИЛКА ЧОВЕКОМАСА, КОЯТО ДА ЗАСТАНЕ И ПОДДЪРЖА НАЙ-НИСКОТО СТЪПАЛО НА ПИРАМАДАТА НА ВЛАСТТА, за да земеме още КРЕДИТИ, да си дрънкаме за ускорено ръзвитие и нараствана на БВП! ОБАЧЕ: оказа се, че тия дет ги домъкна си имат техни представи кво да им се случва у европата. ПЛЮС ПОРЪЧЕНИЕ ОТ ИМАМА...забавата предстои. ШЕ ИМА ЯКО НАСИЛИЕ У ДОЙЧЛАНД. ЗА НАРАСТВАНА НА БВП - СЪМНИТЕЛНО.... А, ДА МОЖЕ ДА ИМА НАСИЛИЕС И ВЪВ БЪЛГАРИЯ. ЩО НЕ. И ТАКА СА. ДАЖЕ ПО-ЛЕСНО ШЕ ИМ ИЗБИЯТ ЧЕВИИТЕ, ЩОТ НЕМА БОГАТА ПРАСЛОЙКА, ДА ПАРАЗИТИРАТ ВЪРХУ НЕЯ. ай честито, и си купи пуканкес за забавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
Eon
преди 8 години
Еми, не знам... може и да е така както ти казваш и аз да съм баламата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 20
ing5rov
преди 8 години
А стига ве ...не мое да бъде , ами дядо Коледа има ли ?В последните две години Меркел изпълняваше стриктно задокеанските разпореждания , тъй че сега леко у девета глуха и после към слънчево Чили или Аржентина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 17
Eon
преди 8 години
Не ме разбирайте погрешно. В момента няма политици, които да са Хора в истинския смисъл на думата, броят се на пръстите на едната ми ръка. Реши да направи добро, но беше прекалено наивна. Затова казвам, че е изпреварила времето си. Този свят още не е дорасъл за нея.Кой е политик - оня *** от Италия, онзи льольо от Франция, дебелаците от Брюксел, и т.н. и т.н. да не ги изброявам... Да не говоря за ненормалниците от Русия и Америка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 25
Eon
преди 8 години
Меркел е много добър политик, но е изпреварила времето си с няколко стотин години... Защото да си политик не значи само да изнасяш лъскави речи и да се правиш на голяма работа.А сама птичка пролет не прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
nide
преди 8 години
Вероятно има причини като например този "sovereign insolvency mechanism", който има подкрепата на Бундесбанк и в най-наскоро време Волфганг Шойбле, който обикновено успява ще наложи волята си в еврозоната. Източник: http://***.telegraph.co.uk/finance/economics/12158626/German-bail-in-plan-for-government-bonds-risks-blowing-up-the-euro.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 28
Сараф
преди 8 години
Ние като ви бяхме приятели, освен че загубихме две войни сме под мониторинг и извън Шенген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още