IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски референдум плаши международния бизнес в страната

Компаниите се опасяват, че решенията по два въпроса ще затруднят наемането на международни служители и ще засегнат търговците на суровини

12:55 | 22.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международните компании в Швейцария се подготвят за решенията от референдум с две предложения, като компаниите се опасяват, че едното ще затрудни наемането на международни служители, а другото може да се отрази негативно на търговците на суровини, съобщава Financial Times.

Швейцарците ще гласуват на 28 февруари дали да въведат нови строги правила за изгонването на чуждестранни престъпници. Мярката среща сериозно противопоставяне от страна на швейцарското правителство и бизнес лидерите, които казват, че това може да застраши отношенията с ЕС, затруднявайки наемането на квалифициран международен персонал, и че то пренебрегва правните норми. Предложението обаче е подкрепено от най-силната политическа партия в страната.

Второто предложение ще реформира търговията със суровини, забранявайки „спекулациите“ при хранителните и земеделските продукти.

Макар че инициативите може и да не успеят, по-широкият страх е, че вотът на референдума е част от тенденция към антибизнес инициативи в богатата страна, която се гордее с ниските си данъци, високия си жизнен стандарт и ефективната си инфраструктура.

„Да си надежден, да си стабилен е ключово за една страна, за да може да привлича дългосрочни ангажименти“, казва Пол Бълке, белгийският главен изпълнителен директор на базираната в Швейцария Nestle.

„Това бе една от силните страни на Швейцарския и все още е – но предизвикателствата започват да се увеличават с всички тези инициативи“.

Анкетите сочат, че инициативата за изгонване на чуждестранните престъпници има много голям шанс да успее. Тя е подкрепена от ултраконсервативната Швейцарска народна партия, най-голямата политическа група в страната, която през 2014 г. спечели с малко мнозинство спорни ограничения върху имиграцията от страни на ЕС.

Критиците обаче се опасяват, че това може да доведе до нов конфликт между страната и ЕС по свободното движение на хора из континента.

Другият вот по забраната на „спекулациите“ по хранителни продукти е подкрепен от левите политици и други лобистки групи, които твърдят, че финансовите залози по земеделските цени  се отразяват негативно на земеделците и водят до волатилност на цените, което пък изостря глада в по-бедните части на света.

Швейцария се превърна в глобален хъб на физическата търговия на суровини, като в страната има около 500 търгуващи компании с над 10 000 служители. Дали ходът е практичен и дали ще постигне целта си е изключително несигурно.

Търговците на суровини твърдят, че предложената забрана ще доведе до значителна допълнителна бюрокрация и ще отнеме от пазарите финансови инструменти, използвани за „хеджиране“ на цените на храните – например фючърси за продажба на земеделски продукти на определена цена на определена дата.

Подобни хеджиращи инструменти действат като застрахователни полици за земеделците срещу колебания на пазара.

„Търговията се нуждае от ликвидността, осигурявана от спекулантите“, казва Рамон Естеве, чиято семейна компания за търговия със суровините ECOM Agroindustrial развива дейност в Швейцария от 60-те години насам.

Хеджирането е по-важно за земеделските продукти, отколкото за останалите суровини, добавя той. „Тук е различно в сравнение с миннодобивния бизнес, например, където може да планираш производството си всеки месец. Всичко се свежда до времето за реколта“.

От перспективата на положителен вот огромният търговец на суровини Cargill заяви, че споделя опасенията за сигурността на храните, но сподели че ако бъде прието, швейцарското предложение „може просто да изнесе търговската дейност извън Швейцария“.

Дали едностранните действия на Швейцария ще имат сериозно влияние е съмнително. Хеджиращите инструменти се използват на глобално ниво. Две от най-големите швейцарски банки – UBS и Credit Suisse, вече се дистанцираха от всичко, което може да изглежда като финансови спекулации по цените на хранителните продукти.

И все пак младите швейцарски социалисти вярват, че положителен вот на 28 февруари „може да бъде полезен в борбата срещу световния глад“, казва Фабиан Молина, председател на Swiss Young Socialists.

Макар че не предвижда победа – „срещу нас са повечето швейцарски политици и много пари“, той се надява, че това все пак ще изпрати сигнал на спекулантите.

„Швейцария може да стане оазис за този вид бизнес, а ние не искаме това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Дериватите при реалните стоки е добро защото се гарантира някаква изкупна цена но при финан.сектор е престъпление и темата е голяма ''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 тъй като финансите са взаимосвързани повличат ЕС и света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още