IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis отново отчете по-слаба от очакванията печалба

Приходите на подразделението Alcon за продукти за грижа за очите продължат да отчитат спад

10:27 | 27.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Novartis AG, вторият най-голям производител на фармацевтични продукти в Европа, отчете печалбата за четвъртото тримесечие под очакванията на анализаторите, тъй като приходите на подразделението за грижа за очите продължават да се понижават, а силният щатски долар се е отразил негативно на глобалните продажби, съобщава Bloomberg.

Показателят за печалба, който компанията нарича основна нетна печалба, изключваща резултатите от продадени или прекъснати дейности, както и някои разходи, се е понижил с 5% до 2,71 млрд. долара, заяви базираната в Базел, Швейцария, компания в сряда. Това се оказва под средната оценка за 2,9 млрд. долара на 12 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Продажбите на Alcon, която Novartis придоби за около 41,2 млрд. долара през 2010-11 г., са се понижили с 13% през тримесечието до 2,3 млрд. долара. Компанията обяви, че предстои смяна на ръководството на отдела за офталмологични продукти, както и сливането му с по-широко фармацевтично подразделение. Главният изпълнителен директор Джо Хименез прогнозира, че Alcon ще отчете печалба към края на 2016 г. с растеж между 4% и 6%.

През 2016 г. фармацевтичният гигант очаква продажбите и основната оперативна печалба като цяло да останат без промяна спрямо миналата година на база постоянен обменен курс.

Производителят на лекарства си постави за цел да намали годишните си разходи с над 1 млрд. долара до 2020 г., като централизира производството си и обедини някои дейности за разработване на фармацевтични продукти. Novartis ще натрупа и еднократни разходи за преструктуриране за 1,4 млрд. долара, които ще бъдат разгърнати в 5-годишен период.

Глобалните продажби през четвъртото тримесечие са се понижили с 4%, като приходите от фармацевтичното подразделение остават без промяна на ниво от 7,9 млрд. долара, а от подразделението Sandoz за генерични лекарства са се свили с 8% до 2,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още