IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis планира да придобие пълен контрол върху Alcon

Според ръководството на Novartis пазарът на офталмологични продукти ще расте бързо през следващите години

16:19 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Novartis планира да придобие пълен контрол върху Alcon

Шведският фармацевтичен гигант Novartis ще придобие останалата част от капитала на най-голямата офталмологична компания в света Alcon срещу сумата от 39,3 млрд. долара, предава Bloomberg. Nestle ще продаде своя дял от 52% в щатската Alcon срещу сумата от 28,1 млрд. долара, което се равнява на 180 долара за акция.

Освен това Novartis планира да вложи още 11,2 млрд. долара, за да закупи оставащата част от капитала на Alcon от 23%, която се държи от миноритарни акционери. Срещу всяка своя акция на Alcon те ще могат да получат 2,8 акции на Novartis, което се равнява на цена от 153 долара за една акция на Alcon.

Миноритарните акционери вероятно няма да бъдат доволни от това, че предложената им цена е по-ниска от тази на Nestle, и могат да откажат сделката. Но след като придобие мажоритарен дял от 77% в Alcon, Novartis ще може да гласува за сливането дори и ако миноритарните акционери се противопоставят.

Преди две години Novartis купи от Neslte 25% от капитала на офталмологичната компания. Сделката за новите 52% от капитала на Alcon ще се финансира чрез емисията на дългови книжа за 16 млрд. долара и паричната наличност на Novartis и се очаква да се финализира през втората половина на 2010 г.

Чрез придобиването на офталмологичната компания Novartis ще може да разнообрази своя бизнес, който зависи предимно от продажбите на лекарства. Чрез комбинирането на научните изследвания на двете компании се очаква да се спестят 200 млрд. долара през следващите три години.

Редица големи фармацевтични компании потърсиха възможности за придобивания в други области на здравеопазването, след като наближи срокът за изтичане на патентите на собствените им лекарства. През последните пет години шведската Novartis е похарчила поне 59 млрд. долара за придобивания.

Според ръководството на Novartis пазарът на офталмологични продукти ще расте бързо и закупуването на Alcon ще е ценна придобивка в портфейла от здравни продукти. Nestle закупува Alcon през 1977 г. срещу сумата от 280 млн. долара.

Акциите на Alcon поевтиняха с 1% до 164,35 долара за акция на Нюйоркската фондова борса на 31 декември. Книжата на Novartis поевтиняват с 0,9% до 56 швейцарски франка по време на днешната сесия на борсата в Цюрих, а тези на Nestle поскъпват с 1,8% до 51,10 швейцарски франка за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още