IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis отчете по-слаба печалба заради силния долар

Валутните колебания подкопават усилията на главния изпълнителен директор за повишаване на рентабилността

09:56 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Novartis AG, най-големият производител на лекарства в света, отчете спад на печалбата през второто тримесечие, след като силният долар се отрази негативно върху продажбите, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба отчита понижение от 32% до 1,86 млрд. долара, или 0,77 долара на акция, за тримесечието, приключило през юни, в сравнение с 2,72 млрд. долара през миналата година.

Основната печалба, която не включват еднократни ефекти, се е понижила с 8% до 3,07 млрд. долара. Оценката на анализаторите беше за 3,12 млрд. долара.

Основната оперативна печалба в доларово изражение е намаляла до 3,59 млрд. долара, заяви швейцарската компания във вторник. Резултатите са в съответствие със средната оценка от 3,58 млрд. долара на анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Компанията понижи прогнозите си за подразделението си за грижа за очите Alcon и повиши тези на бизнеса си за генерични лекарства Sandoz.

Валутните колебания свалиха 0,9 процентни пункта от маржа на печалбата, подкопавайки усилията на главния изпълнителен директор Джо Хименез да повиши рентабилността след преструктурирането на компанията на стойност 30 млрд. долара. През март гигантът се освободи от бавно растящия си бизнес за лекарства за животни и придоби бизнеса на GlaxoSmithKline Plc за лекарства срещу рак.

Novartis потвърди годишната си прогноза за ръст от едноцифрен процент на общата оперативна печалба и на продажбите, без да се взимат предвид валутните ефекти.

Нетните продажби на фармацевтичния отдел отбелязват спад от 4% до 7,8 млрд. долара в доларово изражение, но са се повишили с 6%, ако не се отчитат валутните ефекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още