IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis придобива разработчик на лекарства за невропатия за 200 млн. долара

Сделката за австралийско-американското дружество Spinifex Pharmaceuticals цели разширяване на продуктовата гама на швейцарския фармацевтичен гигант

11:52 | 29.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Novartis придобива разработчик на лекарства за невропатия за 200 млн. долара

Швейцарският фармацевтичен концерн Novartis AG оповести придобиването на австралийско-американското дружество за разработване на лекарства за невропатия Spinifex Pharmaceuticals, с което швейцарският фармацевтичен гигант добави нови продукти към своето портфолио.

Базираната в Базел Novartis заяви, че купува Spinifex за 200 млн. долара, предава MarketWatch. Spinifex, която има седалища в Мелбърн и Стамфорд, Кънектикът, разработва лекарства, предназначени за блокиране на невропатична болка – състояние, причинено от нервна дисфункция, която засяга до 8% от възрастните хора.

Сред проектите на Spinifex, които са в процес на реализация, е лекарство, наречено за момента EMA401. Продуктът е предназначен за лечение на невропатична болка без странични ефекти на централната нервна система, като замайване или объркване.

"EMA401 може да осигури нов диференциран подход на лечение и да предостави помощ за пациентите и доставчиците на здравни услуги в световен мащаб", посочи в изявление Дейвид Епстайн, който ръководи Novartis Pharmaceuticals.

Novartis планира да продължи развитието на EMA401 и възнамерява да започне клинични проучвания при пациенти с болезнена диабетна невропатия, която е причинена от диабет.

Придобивката е малка по стандартите на Novartis, но подчертава стремежа на швейцарската група да разшири своята бизнес в момент на нарастващо доверие на инвеститорите в потенциала на новите лекарства в целия фармацевтичен сектор.

Базираната в Базел компания е в силна позиция спрямо конкурентите си благодарение на последните постижения с нови лекарства, включително и дългоочаквания медикамент за сърдечна недостатъчност LCZ696.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още