IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън разкритикува кмета на Лондон за кампанията му за излизане от ЕС

Евентуален Brexit би застрашил икономическата и националната ни сигурност, коментира премиерът пред британския парламент

22:00 | 22.02.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Борис Джонсън и Дейвид Камерън. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън и Дейвид Камерън. Снимка: архив, Ройтерс

Британският министър-председател Дейвид Камерън атакува Борис Джонсън за това, че подкрепя евентуално излизане на страната от Европейския съюз (ЕС), пренебрегвайки предложението на кмета на Лондон, че решението за излизане от блока ще доведе до по-добра сделка за Великобритания, пише Bloomberg.

Премиерът директно отхвърли представената от Джонсън - най-влиятелния член на неговата Консервативна партия, който подкрепя т.нар. Brexit – идея, че безпрецедентният вот за напускане на ЕС може да доведе до допълнителни преговори. Схващането, че други лидери от ЕС, с които Камерън постигна съгласие в петък относно новите условия за членство за Великобритания, ще се върнат на масата за преговорите е „лишено от смисъл“.

„Това е чисто демократично решение – дали да останем или напуснем – и нито едно правителство не може да пренебрегне това“, заяви Камерън в реч пред парламента, в която защити идеята за оставане в рамките на ЕС, след като свика референдум по въпроса на 23 юни.

Джонсън наелектризира кампанията за референдума в неделя с решението си да се противопостави на Камерън и да подкрепи кампанията за излизане от ЕС. Съобщението му причини най-лошия ден за паунда от 2010 г. Джонсън коментира пред вестник Daily Telegraph, че иска да изпрати послание на ЕС, че е нужна реална реформа, което означава, че в резултат той може да търси по-добри условия за членство.

Камерън сравни аргументите на Джонсън със съпруг и съпруга, които считат започването на бракоразводен процес като най-добрия начин за подновяване на техните брачни обети.

От друга страна Джонсън се счита за фаворит за наследник на Камерън като лидер на Консервативната партия и за премиер на Великобритания.

„Не целя преизбиране“, коментира Камерън, правейки препратка към лидерските амбиции на кмета на Лондон. „Нямам друга програма от тази, която е най-добра за страната ни.“

Евентуален Brexit би застрашил икономическата и националната ни сигурност, заяви oще британският премиер.

„Напускането на ЕС би застрашило нашата икономическа и национална сигурност. Онези, които агитират за излизане от него, предлагат само рискове във време на несигурност, скок в неизвестното“, каза Камерън.

От основните кандидати за председатели на Консервативната партия Джонсън е единственият, който е обявил за Brexit, който обаче едва ли ще получи голяма подкрепа сред членовете на партията.

Камерън предупреди, че икономиката ще пострада, ако Великобритания напусне ЕС, и ще остане по-малко защитена спрямо заплахи от Русия и терористите. Той каза, че споразуменията, които е постигнал по отношение на социалните грижи, изключвайки Великобритания от „по-близкия съюз“ и защитавайки интересите на страна извън еврозоната ще подобри връзката на Острова с блока.

„Не само че различните държави могат да се движат на различни скорости, но в края на краищата също така те могат да се насочат към различни дестинации“, коментира още Камерън. „Нашият специален статус означава, че Великобритания може да има най-доброто от двата свята.“

Според последните социологически проучвания 42% от респондентите искат да останат част от ЕС, докато 40% са против. Други 17% не са решили как ще гласуват, показва анкетата на ICM.

Други членове на Консервативната партия, измежду които бившите министри Лиъм Фокс и Питър Лили, зададоха серия от въпроси, показвайки, че възнамеряват да водят кампания за излизането на Великобритания от ЕС. Лили предупреди за „риска от оставане“ в блока.

Премиерът изключи възможността за втори референдум за членството в ЕС, нанасяйки удар на предположенията, че страната може да гласува с „не“ през юни, за да се опита да получи по-добри условия за членство, посочва Ройтерс.

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Повече от половината международна тежест на Великобритания идва от финансовият център Лондон (та международният едър бизнес е за оставането им в ЕС, Обама им го каза, Кралицата също, Камерън им го повтаря), а с днешните ниски цени на петрола шотландците съвем няма да смеят да се отцепват, така че ако нещо се обърка на референдума ще им спретнат втори (както на ирландците преди време), всичко е шоу за плебея, вместо да ги информират/подготвят за предстоящото потъване (под вода, при глобалното затопляне, разбирай в пряк но и преносен смисъл).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Кое им пречи еднолично да станат член на ЕС? Да кажем, Великобритания напуска ЕС. Шотландия прави референдум за отделяне и се отделя. Вече е самостоятелна държава и иска да бъде приета в ЕС. Изпълнява критериите, Англия не е в ЕС вече и няма думата, камо ли вето.. къде има проблем? Сега.. то няма да стане за 2 дена но е съвсем възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis21
преди 8 години
Scotland GDP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis21
преди 8 години
Шотландия не може еднолично да стане ЕС член, Mеркел им го каза.А и евтиния петрол ще им е проблем, не че и оил компаниите там са английски.Пък и Англия може да мине и без нея.Scotland GDP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ако излязат ще са по-добре. Може в началото за макс. година да има срив на борси и паунд, но после ще дръпнат та не може да ги стигнат. Единствената опасност е, ако Шотландия реши че и се остава в ЕС и реши да напусне Великобритания и приеме еврото. Това ще е края на британската империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още