IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските регулатори ще наложат нови стрес тестове на банките

Тестът ще провери доколкото са устойчиви банките на рецесия у дома и шокове на развиващите се пазари

17:21 | 25.02.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големите европейски банки ще бъдат подложени на стрес тестове, които ще измерят капацитета им да устоят на икономическо свиване у дома, шокове на основните развиващи се пазари и спадове на пазарите на имоти и суровините, съобщава The Irish Times.

Нито една от тях няма да мине или да се провали на тестовете. Тестът няма изискван минимум за идентифициране на капиталовите дефицити – разлика спрямо предишните практики, тъй като банките са излезли от финансовата криза, посочва Европейският банков орган (European Banking Authority, или EBA).

Надзорни органи, например Европейската централна банка (ЕЦБ) или централната банка на Англия, ще включат резултатите в годишните си оценки на кредиторите. И двата органа заявиха, че индустрията е добре капитализирана и няма да налагат значителни нови капиталови изисквания.

Неблагоприятният сценарий за стрес тестовете тази година, публикувани в сряда от базираната в Лондон ЕВА, излага банките на рецесия в Европейския съюз през тази и следващата година и с анемичен растеж през 2018 г.

Той предполага брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай да нарасне с 3,4% през тази година спрямо основната прогноза от 6,5%.

В Русия и Бразилия се очаква БВП за 2016 г. да потъне съответно с 8,1% и 5,9%.

„Тези стрес тестове имат ограничено влияние върху капиталовите планове на банките“, казват анализатори от банка KBW в съобщение след обявлението на EBA от сряда.

„Тези сценарии не са толкова далеч от днешните страхове по отношение на банковите оценки“.

Цените на суровините също понасят удари в неблагоприятния сценарий на ЕВА, като цената на петрола се срива с 48% тази година от основната прогноза за около 54 долара за барел.

Петролът сорт Брент за доставките през април поевтиня с 56 цента, или 1,6%, до 33,85 долара барел в четвъртък сутринта на борсата в Лондон. Цените остават с около 44% под основните нива за 2017 и 2018 г. в тестовете на ЕВА.

Сценарият прогнозира, че дългосрочните лихвени проценти в ЕС ще бъдат по-високи със 71 базисни пункта през 2016 г., с 80 базисни пункта през 2017 г. и с 68 базисни пункта през 2017 г.

Междувременно тестът включва и общ спад от 6% на цените на жилищата, допълнителен шок от 7,5%, засягащ всички страни от ЕС, и допълнителни спадове на цените на жилищата в Дания, Ирландия и Словакия.

През 2014 г., за преминаването на основния сценарий банките трябваше да поддържат съотношение на капитал спрямо рисковите активи от 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Европейските регулатори и 1000 стрес теста да приложат няма да успеят да спасят банките, защото се запазва (сгрешената европейска парична система) водещата причина за тяхна лошотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
ДБ ще включвате ли в тестовете? :)))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още