IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Barclays се сринаха с почти 11% след спад на печалбата

Банката обяви преструктуриране и намаляване на дивидентите за тази и следващата година

16:16 | 01.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на британския банков гигант Barclays се сринаха с близо 11 на сто днес, след като банката обяви планове да раздели дейността си, да опрости операциите и да намали дивидентите на фона на по-ниските приходи, предаде Associated Press, цитирана от БТА.

Barclays съобщи, че през четвъртото тримесечие печалбата ѝ преди отчитането на данъци се е свила с над 50 процента до 247 млн. паунда (344 млн. долара) спрямо предходната година.

Планът за преструктуриране на банковия гигант е част от изпълнението на новите правила за разделяне на по-рискованото инвестиционно банкиране от банкирането на дребно, което трябва да подсигури спестяванията на вложителите при евентуален нов банков срив.

Планът включва опростяване на бизнес структурата на две дъщерни подразделения: Barclays U.K., която ще е насочена единствено към Великобритания, и Barclays Corporate and International, съобщава CNBC.

Банката посочи, че тази и идната година ще плати по-ниски дивиденти. За 2015 г. банката планира да плати по 6,5 пенса на акция, но през 2016 г. дивидентът ще намалее до 3 пенса на акция.

Barclays обяви и планове да намали дела си от подразделението в Африка през идните три години. Сега групата държи 62 процента от Barclays Africa Group, която има 12 милиона клиенти в 12 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още