IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел критикува остро германската антиимигрантска партия AfD

Според канцлера "Алтернатива за Германия" поляризира обществото

09:35 | 06.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел отправи остри критики към партията “Алтернатива за Германия” (AfD), посочвайки, че тя всява предразсъдъци и води до поляризация на обществото, предава Ройтерс.

Коментарите Меркел направи в интервю за германския вестник Bild am Sonntag, а думите ѝ отразяват нарастващата тревога сред основните партии в Германия във връзка с увеличаващата се обществена подкрепа за AfD и силната ѝ опозиция срещу политиката за бежанците на Меркел.

Канцлерът ще се изправи пред едно то най-тежките си изпитания по време на регионалните избори на 13 март. Очаква се AfD да спечели близо 20% от гласовете в източната провинция Саксония-Анхалт и в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, сочат скорошни проучвания на общественото мнение.

"AfD не е партия, която обединява обществото, и не предлага подходящи решения на проблемите, а подклажда предразсъдъци и поляризация", коментира Меркел.

Изборите ще са първите в Германия от миналия май насам и ще послужат за проучване на нагласите на хората сред пристигането на повече от 1 млн. имигранти през миналата година.

Меркел заяви, че властите и основните партии трябва да се изправят срещу AfD в публични дебати, като ясно се разграничат от антиимигрантската ѝ позиция.

Канцлерът защити решението си да остави границите на Германия отворени въпреки притока на имигранти и потвърди желанието си за постигане на европейско решение на въпроса, включително укрепване на вътрешните граници и сътрудничество с Турция за спиране на потока бежанци към Европа.

"Можем да се справим с това предизвикателство, само ако сме заедно", коментира Меркел.

Спешната среща на върха на ЕС с Турция, насрочена за понеделник, ще се фокусира върху това как Анкара планира да похарчи 3 млрд. евро, обещани от страните членки на ЕС за спирането на потока от имигранти към Европа, посочва още Меркел. Лидерите трябва да обсъдят и как ЕС може да помогне на Гърция да се справи с "тази трудна ситуация".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Можем да се справим с това предизвикателство, само ако сме заедно", коментира Меркел.Е да де ама един да се.ре , пък всичките задружно и усмихнати да чистят , ама никак не става !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
deant
преди 8 години
Според канцлера "Алтернатива за Германия" поляризира обществото---лично Меркел поляризира не Германия, а цяла европа с про-навлековите си изказвания - ФАКТ. Сега се мъчи да прехвърли камъните върху някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още