IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна заля европейските борси

Германският индекс DAX скочи с 3,5%, а френският CAC - с 3,3% на фона на поскъпването на петрола

19:23 | 11.03.16 г. 2
Зелена вълна заля европейските борси

Европейските индекси записаха силни повишения в сряда, след като инвеститорите приветстваха подема на цените на петрола и осмислиха агресивните мерки на Европейската централна банка (ЕЦБ) за разхлабване на политиката, обявени в четвъртък, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна в петък с около 2,6%, като всички сектори затвориха на положителна територия. Въпреки петъчния ръст обаче STOXX 600 нарасна само с 0,1% за седмицата.

Британският индекс FTSE се повиши с 1,7%, а другите основни европейски индекси се представиха още по-силно. Френският CAC скочи с 3,3%, докато германският DAX добави около 3,5%.

Настроенията в Европа се възстановиха в петък, след като затвориха с резки понижения в предишната сесия заради цените на петрола и смесените послания на президента на ЕЦБ Марио Драги.

В четвъртък ЕЦБ разшири пакета от мерки за стимулиране на европейската икономика, като понижи допълнително и трите основни лихвени процента и разшири обема на изкупуваните активи. В последвалата пресконференция обаче Драги обяви, че не очаква да има нужда лихвите да се понижават още.

В петък италианските банки се представиха най-силно във финансовия сектор, като акциите на Unicredit и Intesa Sanpaolo поскъпнаха с 9,5% и 7,5% съответно. Рязко поскъпнаха и книжата на испанските Banco Popular и Banco de Sabadell, съответно с 12,5% и 9%, а цената на акциите на Societe Generale се повиши с около 5,7%.

Петролът поскъпна в петък след оптимистичен доклад на Международната агенция по енергетика, в който се посочва, че цените може би са достигнали дъното.

Цените реагираха положително, като американският лек суров се търгува с близо 2% по-скъпо, на цена около 38,65 долара за барел, а европейският сорт Брент достигна около 40,50 долара за барел при затварянето на сесията в Европа. Акциите на петролните компании също поскъпнаха силно – книжата на Seadrill, Total и Sbm Offshore нараснаха с по над 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още