IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch отне първокласния кредитен рейтинг на Финландия

Международната агенция вече оценява страната с АА+ със стабилна перспектива

13:26 | 12.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch отне първокласния кредитен рейтинг на Финландия

Международната рейтингова агенция Fitch лиши  Финландия от първокласния ѝ рейтинг. Дългосрочният дълг сега се оценява с AA+, обяви агенцията. Перспективата е стабилна.

Данните за икономическото развитие и дълга вече не може да се оценяват с най-високия рейтинг AAA, обяснява Fitch. Според агенцията през 2016 г. икономиката на страната ще се развива мудно, а ръстът се очаква да достигне един процент.

Само Moody's продължава в момента да оценява Финландия все още с топ оценката ААА, но с негативна перспектива. Това означава, че рейтингът на страната може да бъде понижен

Финландия преодоля опасността през четвъртото тримесечие да изпадне в рецесия, след като икономиката на страната, която е част от еврозоната, нарасна с 0,1%. За цялата 2015 г. икономиката отчете ръст от 0,4 на сто.

Силно зависимата от износа страна все още страда от последствията от световната икономическа криза, а е засегната и от рецесията в съседна Русия. Финансовият министър Александър Стуб неотдавна определи Финландия като „болният човек на Европа".


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още