IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко реално са бежанците в Германия?

Над 1 млн. бяха новодошлите в страната през 2015 г., но нови данни показват, че са останали "само" 600 хил.

17:52 | 12.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бежанци пристигат в място за подслон в Берлин. Снимка: Ройтерс</p>

Бежанци пристигат в място за подслон в Берлин. Снимка: Ройтерс

Над 1 млн. бежанци са дошли в Германия през миналата година. Тази цифра се повтаря постоянно и от почти всички. Но има съмнения за тези данни, както пише и германският TAZ в изданието си за уикенда.

Броят на живеещите във федералната република бежанци е започнал да расте с по-слаб темп от 2015 г. насам, отколкото се предполагаше, пише медията, като се позовава на данни от Бундестага.

Наистина в Германия към края на 2015 г. живеят 1,25 млн. регистрирани като бежанци хора. Но истината е, че година по-рано вече е имало 627 000 хора с този статут. Така се оказва, че през 2015 г. броят на потърсилите убежище в Германия е нараснал със „само“ 600 хил., а не с 1 млн. 

Откъде идва разминаването? Първоначално обявените данни са от т. нар. регистрация Easy (първоначална регистрация на търсещите убежище). В нея се изброяват всички бежанци, които са прекосили границите. Според тази система през миналата година в Германия са пристигнали 1,1 млн. търсещи убежище. Но дали те са останали в страната – тази система не отчита това.

Фактът е, че от общо 1,25 милиона бежанци, живеещи в Германия в края на годината, 950 000 души имат или право на убежище, или имат текуща процедура за предоставяне на убежище, или имат жилищен статут. Други 300 000 не са подали молба за убежище – също и защото Федералната служба за миграцията и бежанците (BAMF) невинаги смогва с обработването на заявленията.

Причината за различните числа може да се обясни и с неадекватната и недостатъчно бърза регистрация, както и с продължаването на пътуванията на бежанците, от друга страна. Според BAMF много от онези, които са били регистрирани в Германия, са отпътували към други страни. Ето защо те не са подали молба за предоставяне на убежище.

В Швеция, например, през 2015 г. са отчетени около 160 000 лица, търсещи убежище. Повечето от тях вероятно са пристигнали там от Германия. Други са се завърнали в родните си страни, други вече са били депортирани, а мнозина, на свой ред, са били регистрирани по грешка два пъти.

Прави впечатление обаче, че броят на кандидатите, които са получили статут на бежанец съгласно Женевската конвенция, се увеличава от 109 000 в края на 2014 г. до 211 000 в края на миналата година. Според BAMF през 2014 г. около 25 на сто от кандидатите за убежище са получили статут на бежанец, а през 2015 г. този дял скача до 48 процента. От 350 000 висящи процедури за предоставяне на убежище към края на 2015 г. вероятно по-малко от половината ще получат убежище и ще могат да останат в Германия. И това също показва ясно едно - броят на оставащите бежанци в страната е по-нисък от очакваното.

Още по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още