IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Турция да се превърне в новата Сирия?

От есента на 2015 г. насам страната непрестанно е обект на терористични атаки

14:12 | 16.03.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на миналата седмица в Турция бе извършен поредният атентат. Сякаш страната изобщо не излиза от извънредното положение, а правителството подозира, че нападението е дело на забранената кюрдска работническа партия ПКК. Засега обаче няма потвърждение от нейна страна. Независимо обаче кой е виновникът за жестокото нападение, отново става ясно колко нестабилно е положението в страната в последно време, пише в свой анализ Deutsche Welle. 

От парламентарните избори, провели се през лятото на 2015 г., Турция непрестанно е обект на атентати: през октомври имаше атака срещу кюрдски демонстранти в Анкара, където загинаха над 100 души, през януари – срещу германски туристи в Истанбул, а преди няколко седмици в Анкара избухна кола-бомба. Впрочем, само в центъра на турската столица през последните пет месеца атентатите бяха общо три. Отговорност за тях поемат ту различни ислямисти, ту кюрдската партия ПКК. 

"Турският апарат за сигурност не функционира така, както би трябвало", казва турският експерт Яшар Айдън от университета в Хамбург. Според него, неспособността на властите да гарантират обществената безопасност се дължи на недостига на полицаи. В последно време били съкратени голям брой служители, поради което службите за сигурност не разполагали с достатъчно кадри. А това има фатални последици, казва Айдън.

Както и при предишния атентат, така и сега силите за сигурност бързо определиха кой е виновен за деянието. Междувременно по въпроса се изказа и турският премиер Ахмед Давутоглу, според когото имало "сериозни, почти сигурни улики, водещи към сепаратистката организация ПКК".

С оглед на повторно възпламенилия се кюрдски конфликт, подобно нещо е напълно възможно. Социологът Яшар Айдън не изключва възможността за "акт на отмъщение на ПКК" като реакция на тежките боеве, които от месеци насам се водят между бойци на ПКК и турската армия в югоизточната част на страната.

Според него обаче е подозрително това, че след всеки атентат турските власти успяват много бързо да разкрият извършителите. "Това, че и сега предположенията на службите за сигурност водят до ПКК всъщност се вписва много добре в програмата на турското правителство", казва Айдън. След последния атентат правителството отново залага на твърд конфронтационен курс срещу стремежа за независимост на кюрдското малцинство: то притиска ПКК с въздушни нападения, арести и военни операции.
 
Все по-очевидно става, че огнищата на конфликти в и около Турция стават все повече. Според политолога Барак Чопур, страната става все по-лесна мишена за бомбени нападения. Той изброява факторите на несигурност, заобикалящи Турция: сирийският конфликт е в непосредствено съседство, Анкара се намира в клинч с Москва, а в кюрдските области в югоизточната част на страната цари почти военно положение. При това положение не е така лесно да се определи кой точно е извършил определен атентат. Чопур смята, че множеството терористични нападения напоследък са резултат от агресивната външна и репресивната вътрешна политика на Турция. "Щом като се изправяме срещу Русия и се намесваме в сирийския конфликт, няма защо да се учудваме, че ставаме обект на атаки", казва експертът.

Всичко това внася голяма несигурност сред хората: те се страхуват не само от нови терористични атаки, но и от това, че е възможно сирийската гражданска война да се пренесе и на турска земя.

Управляващите използват тази несигурност за своите политически цели, убеден е Барак Чопур. Според него, кризата помага на Ердоган да се представя като "силната фигура" в страната. Огромното мнозинство на парламентарните избори през миналата есен, извоювано от неговата Партия на справедливостта и развитието, също има пряка връзка с тази нестабилна ситуация и с обещанието на президента, че с твърда ръка ще въведе ред в страната, смята Чопур. И сега, след последните атентати в Анкара, Ердоган решително заяви, че щял да сложи терористите "на колене".

"Може да се предположи, че правителството ще продължи с твърдите си действия срещу ИД и ПКК", казва социологът Яшар Айдън. Кюрдите и турското правителство, според него, няма скоро да намерят общ език, макар че тъкмо това би било крайно необходимо с оглед на напрегнатата ситуация в Сирия.

"Спиралата на насилието ще продължава да се върти”, предрича и политологът Барак Чопур. Преживяното в последно време терористично насилие може да се окаже само "върхът на айсберга". Експертът предполага, че в Турция предстои "горещо лято". Когато след края на зимата кюрдските бойци слязат от планините, може да се стигне до нова ескалация, смята той. Чопур предупреждава дори, че е възможно Турция да се превърне и във втора Сирия.

Предотвратяването на подобен сценарий би трябвало да е и в интерес на Европа. Защото ако действително се стигне до нещо такова, неизменно ще се появят и нови бежански потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Който държи кюрдите, той държи по-голямата част от Близкия изток - Турция, Сирия, Ирак, Иран, а чрез тях и останалите.Последният атентат в Анкара от онзи ден е силно съмнителен - уж взрива бил като земетресение 1.4 по Рихтер, а телата на атентаторите били открити в колата-бомба- Как и какви тела !? Мисля че зад този и много други атентати стоят съвсем други сили, заинтересовани да поддържат огъня, докато обществото ги моли да гасят и се съгласява да увеличава разходите за сигурност. Трябва да се намери ефективен механизъм икономическите и политическите интереси да са свързани повече с мира, отколкото с войните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Не само в България управляват АЛЧНИ, корумпирани хора. Турция, България, Гърция, САЩ...светът трябва да се отърси от пороците си. " Демокрация"-правото да се изкажеш, не означава равни права, задължения, отговорности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
е тва хубаво ли е? Защо хората напускат държавата, нали е демокрация, нали бизнеси, нали "правата на човека", "свобода на словото" ....... защо ли я напускат .... чудно що, нещо демокрацията ни дойде малко в повече и за тва, като стане пак "диктатура" според запада тогава и българите ше се завърнат по родните си места ....... Само с тая Турция да не стане нещо, че изсипат ли се 25-30млн. ше минат през нас като бърз влак и после ше ни отцепат и нас като пичове, защото ше са мнозинство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
freegan
преди 8 години
Няма страшно. Никой не ще у България. Даже и българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
"По статията работи: Екип на Investor.bg"Инвесторе,моля да слагате имената на екипа.Не вярвам темата да е толкова опасна, освен ако в екипа има член с двойно гражданство (българско и турско).Тогава съм напълно съгласен да се скрива името му, че Ердоган е луд и ако отиде в Турция, като нищо ще го тикнат в затвора.Иначе за статията...Никоя държава не може да се счита за стабилна и монолитна, след като 1/3 от населението й се бори с оръжие за основни човешки права. Турция е бивша империя, и като такава следва разпад на съставните си части, както са направили всичките преди нея. Русия и Турция следват една съдба - на разпад. Великобритания също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Трябва решение на кюрдския въпрос .... теА са около 25 млн. само в Р Турция !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
е а дано ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 4
Grosss
преди 8 години
Пророците всички до един говорят ,че един хубав ден ще дойде видовден,но явно е рано още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
лудница батко то тея дет я мътят там я мътят и на цел свет напрао да му писне на човек на щеката вече ...... нямат ли си други занимания нещо да ходат некъде на топло слънчево да почиват ми само дивотии мислят ?!? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
Grosss
преди 8 години
Нищо не зависи от тях,други им мътят водата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още