IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Споразумението с Турция ще е "временна и извънредна мярка"

Турция трябва да изпълни всички изисквания и ангажименти, за да получи либерализация на визовия режим и ускоряване на процеса по евроинтеграция

16:55 | 16.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тимерманс: Споразумението с Турция ще е "временна и извънредна мярка"

Като „временна и извънредна мярка“ определи договорките с Турция за ограничаване на миграционния поток първият зам.-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на междуинституционалните отношения Франс Тимерманс.

В изявление, разпространено във видеосистемата на Европейската комисия, той беше категоричен, че ЕС не може да приеме лагери като този в Идомени край гръцко-македонската граница.

По отношение на правните аспекти на споразумението вече е станало ясно, че връщането на незаконните имигранти обратно в Турция ще става при спазването на законодателството на Европа, каза още той.

За Тимерманс това означава, че всяка молба за убежище ще бъде разгледана индивидуално по съществуващата правна рамка и няма да има връщане на общо основание. „В Европа не можем и няма да обърнем гръб на тези, които имат нужда от международна защита“, каза той и допълни, че е наша морална отговорност да защитим търсещите убежище от войната.

По време на разговорите между лидерите на ЕС и премиера на Турция Ахмет Давутоглу, провели се на 7 март, беше постигнато и споразумение за ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС, както и облекчаване на визовия режим за турски граждани. Тимерманс беше категоричен, че това ще стане само след като Турция изпълни всички свои ангажименти. 

Отварянето на нови преговорни глави ще става само след изпълнение на всички изисквания в преговорния процес, гарантира той. Процесът по присъединяването ще подпомогне реформите в Турция, особено що се отнася до свободата на словото, независимостта на съдебната система и спазването на гражданските свободи.

Споразумението за реадмисия ще наложи промяна в националното законодателство и на Гърция, и на Турция, посочи още зам.-председателят на ЕК. Той призна, че това не е лесна стъпка, а Комисията е готова да помогне.

И Тимерманс призова за активиране на релокацията, посочвайки, че в страните от ЕС има 18 хил. свободни места за бежанци. По-рано днес от комисията за граждански свободи към ЕП посочиха, че само 660 бежанци са били презаселени в рамките на общността, докато 106 хил.  души в Гърция и Италия очакват да бъдат преместени по силата на механизма, одобрен през есента на 2015 година.

Българската позиция на Европейския съвет, насрочен за 17 и 18 март, ще бъде страната да не участва в механизма за релокация, защото е външна граница на ЕС и като такава е подложена на непрекъснат натиск от страна на мигранти и бежанци, търсещи убежище в общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още