IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за приватизация в Гърция отново са в застой

Правителството се опасява от високата политическа цена на раздържавяването

11:22 | 04.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плановете за приватизация в Гърция отново са в застой

Амбициозната програма за приватизация, която трябва да изпълни правителството на Гърция, вероятно ще се окаже забавена след повишаването на политическото напрежение в страната, пише в коментар гръцкото издание „Катимерини“.

Надеждата е през тази година от продажбата на държавни активи в хазната да влязат около 2 млрд. евро. Но тя бързо повяхва, защото подготовката на проектите е доникъде. Първоначалните планове бяха, че от приватизация правителството трябваше да набере поне 3,5 млрд. евро през тази година.

Най-голяма е вероятността през 2016 година държавата да продаде дяловете си в телекомуникационната OTE и международното летище в Атина (AIA). Раздържавяването им обаче също може да се окаже прекалено скъпо от политическа гледна точка за правителството на Алексис Ципрас и плановете да се провалят.

От „Катимерини“ посочват като пример за нежеланието на властта да продава държавна собственост забавената подготовка на търга за старото летище в Атина, въпреки че финансовият министър Евклидис Цакалотос вече изрази в парламента своя оптимизъм, че сделка ще има.

В мандата на управление на Сириза дотук държавата се е разделила с активи на стойност 1,5 млрд. евро. По сделката с отдаването на концесия на 14 регионални летища в хазната трябва да влязат 1,23 млрд. евро, а от раздържавяването на пристанището в Пирея – на първо време още 280 млн. евро.

За останалите активи, които са част от приватизационния фонд (HRADF), подготовката за продажба е в застой.

Създаването на нов приватизационен фонд и ускорена продажба на държавни активи пък е част от исканията на кредиторите на Гърция. Условието беше вписано в третата спасителна програма за страната, подписана през миналото лято. Липсата на напредък по това условие може да се окаже спънка в прегледа на изпълнението по мерките на програмата и да забави следващите финансови траншове за Гърция.

По време на преговорите по новата програма през миналия юли едни от най-сериозните сблъсъци между европейските лидери и Алексис Ципрас беше именно по отношение на създаването на новия приватизационен фонд. Исканията на Германия бяха той да бъде ситуиран и управляван извън Гърция. Гръцкият премиер обаче успя да избегне това изискване и в крайна сметка и новият фонд ще бъде управляван от Атина.

Разбира се, когато бъде създаден. 

Повече по темата - тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още