IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият приватизационен фонд одобри офертата на Cosco за пристанището в Пирея

Концесията ще носи по 5 млрд. евро приходи в гръцката икономика годишно и ще разкрие 125 хил. работни места

11:34 | 21.01.16 г.
Гръцкият приватизационен фонд одобри офертата на Cosco за пристанището в Пирея

Гръцкият приватизационен фонд (HRADF) е одобрил офертата, подадена от хонконгската Cosco за закупуване на мажоритарния дял на пристанището в Пирея, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

След заседание на борда на приватизационния фонд в южната ни съседка предложението беше одобрено и Cosco вече е със статут на "предпочитан участник" в търга, макар и компанията да беше единствената, която наддаваше за пристанището.

От фонда уточняват, че общата стойност на споразумението е към 1,5 млрд. евро.

Вчера компанията повиши първоначалната си оферта за закупуване на пристанището до 386,5 млн. евро, или 22 евро за акция. Допълнително ще бъдат инвестирани и 350 млн. евро в модернизацията на инфраструктурата през следващите осем години. Приходите от концесионните  вноски в хазната ще бъдат на стойност 410 млн. евро.

Концесията за пристанището е до 2052 година, допълват от HRADF.

Първоначално Cosco ще придобие 51% от пристанището за сумата от 280,5 млн. евро. След пет години, ако компанията изпълнява записаното в концесионното споразумение, ще получи още 16% от капитала на дружеството за сумата от 88 млн. евро.

Предстои обаче офертата да бъде разгледана и от борда на компанията през февруари. След това сделката трябва да бъде ратифицирана и от парламента - процес, който може да отнеме още няколко месеца, допълва гръцкото издание "Катимерини".

Концесията на пристанището в Пирея ще бъде една от първите сделки, проведени и финализирани от правителството на Сириза, която ще даде възможност за развитие на транспорта в страната. До края на годината се очакват още две големи сделки в сектора - за концесията на Thriasio Freight Center в Атика, както и на пристанището в Солун.

До края на годината ще бъдат обявени още и мерки за модернизация на железопътната инфраструктура отново чрез приватизация, допълва още "Катимерини".

Според оценките на централната банка и редица международни институции и фирми, сделката ще доведе до повишаване на обема на работата на пристанището. Това ще създаде 125 хил. работни места, както и по 5 млрд. евро годишно допълнителни приходи в гръцката икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още