IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Cosco предлага 368,5 млн. евро за мажоритарен дял в пристанище Пирея

Върховният административен съд на Гърция отмени решението на правителството да отнеме лиценза на Eldorado Gold за златната мина в северната част на страната

20:49 | 20.01.16 г.
Китайската Cosco предлага 368,5 млн. евро за мажоритарен дял в пристанище Пирея

Гърция е получила оферта в размер на 368,5 млн. евро от китайската компания Cosco Group за 67-процентния дял от пристанището в Пирея – най-голямото в страната, съобщава Ройтерс, като се позовава на съобщение на гръцката приватизационна агенция.

Бордът на институцията се е събрал днес, за да обсъди офертата.

Приватизацията е ключов елемент от спасителната програма за Гърция, подготвена от международните кредитори на страната – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

Бордът на гръцката приватизационна агенция посочва, че китайската компания е най-сериозният кандидат за пристанището, както и я е поканила да подаде необходимите документи за процедурата, за да бъде определена като предпочитан инвеститор.

През миналата седмица агенцията обяви, че Cosco е единственият наддавач за пристанището в Пирея и поиска от компанията да подобри офертата си.

Междувременно върховният административен съд на Гърция отмени решението на правителството от миналата година да отнеме лиценза на миннодобивната компания от Канада Eldorado Gold.

Компанията се обърна към институцията, след като кабинетът й забрани да разработва златна мина в северните части на страната заради опасенията за туризма.

Повечето от съдиите от състава, разгледал иска на канадската група, са отсъдили в нейна полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още