IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В 17 случая не е спазено задължението за консултации с ЕЦБ за национални закони

Народното събрание на България не се е консултирало с ЕЦБ по изменения в Закона за кредитните институции и в други закони

18:50 | 08.04.16 г. 3
В 17 случая не е спазено задължението за консултации с ЕЦБ за национални закони

Европейската централна банка (ЕЦБ) отчете 17 случая на неспазване на задължението за консултиране с банката по национални проектозакони в годишния си доклад за 2015 г., публикуван на сайта на банката. Докладът беше представен вчера от президента на ЕЦБ Марио Драги.

Изброените по-долу случаи са преценени като очевидни и съществени.

Народното събрание на България не се е консултирало с ЕЦБ по изменения в Закона за кредитните институции и в други закони, което поражда опасения относно възможно накърняване независимостта на централната банка, пише в доклада.

Властите на Хърватия не са се консултирали с ЕЦБ относно закон, фиксиращ валутния курс при месечни вноски по кредити, деноминирани в швейцарски франкове, или по индексирани кредити. От ЕЦБ не е поискана консултация и във връзка с последващ закон, предвиждащ конвертирането на такива кредити в деноминирани в евро или в индексирани кредити.

Властите в Гърция не са се консултирали с ЕЦБ във връзка с акт със законодателно съдържание относно краткотрайна банкова ваканция и относно ограниченията за теглене на пари в брой и за капиталови трансфери. ЕЦБ признава извънредния и временен характер на този законодателен акт на Гърция, който бе приет в спешен порядък поради преобладаващия обществен интерес.

Властите на Унгария не са се консултирали с ЕЦБ относно нови правни актове в три сфери - създаването на извънреден фонд за гарантиране на инвестициите, мерки за несъстоятелност на физически лица и превалутиране в унгарски форинти на някои потребителски кредити, деноминирани в чуждестранна валута.

ЕЦБ е взела решение да излезе по собствена инициатива със становище относно ирландски законопроект, свързан с държавна такса по теглени от банкомати пари в брой, тъй като е възможно той да направи ползването на евробанкноти по-скъпо, отколкото електронните начини за плащане, с което поставя законното платежно средство в по-неизгодно положение.

Властите на Португалия не са се консултирали с ЕЦБ във връзка с изменения в процедурата за назначаване на ръководството на Banco de Portugal.

Властите на Словакия също не са се консултирали с ЕЦБ във връзка с промени в търговския си закон и свързани с него актове, които дават възможност на правителството да използва специален налог върху финансовите институции за укрепване на собствения капитал на юридически лица, които са 100% държавна собственост.

Властите на Словения не са се консултирали с ЕЦБ във връзка с изменения в Закон за систематично проучване на проекти от национално значение, който наред с другото включва гаранции за запазване независимостта на Banka Slovenije и нейните органи за вземане на решения.

ЕЦБ е взела решение да излезе по собствена инициатива със становище относно румънски законопроект, свързан с погасяване на обезпечени с ипотека дългове посредством прехвърляне на собствеността върху недвижим имот.

Случаите на неконсултиране с ЕЦБ от страна на Кипър, Гърция, Унгария, Ирландия и Италия са преценени като очевидни и повтарящи се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
хамстер
преди 8 години
ецб някакъв законодателен орган ли са? айде фустата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
хамстер
преди 8 години
ецб някакъв законодателен орган ли са? айде фустата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Задължения за консултации?! Какво ли животно е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още