fallback

Как Panama Papers могат да се превърнат в ураган за ЕС

Скандалът избухва броени месеци преди ключовото гласуване за излизане от ЕС във Великобритания

21:22 | 08.04.16 г. 6

Документите от Панама вече взеха своята европейска жертва - заради скандала около офшорните сметки оставка подаде премиерът на Исландия. Разследването на международния журналистически консорциум обаче има потенциала да предизвика истински ураган в ЕС, пише в свой анализ Bloomberg.

Причината е, че в досиетата изплува името на британския премиер Дейвид Камерън. След като в няколко изявления той отричаше да има офшорни фондове, днес най-накрая той призна, че е имал дялове в тръста на своя баща, които е продал през 2010 година, тоест преди да застане начело на британското правителство.

Тези разкрития идват броени месеци преди най-сериозната политическа битка за Камерън - референдумът за излизане на Великобритания от ЕС. Допитването до обществото е насрочено за 23 юни.

Социологическите проучвания показват, че двата лагера  - за оставане и за излизане от ЕС, са почти равностойни. Опасността сега е, че скандалът с Панамските документи може да разочароват британците, които още не са решили как да гласуват, и те да не подкрепят позицията, защитавана от премиера.

Сумата е скромна - Дейвид Камерън е продал акциите си в тръста на своя баща за 30 хил. паунда, но моралната тежест е голяма. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин вече го нарича "лицемерът Камерън", посочва ТАСС. Повечето хора смятат, че нямат достатъчно пари и не харесват идеята, че управляващите имат прекалено много средства за техните представи, коментира още Браян Кеткарт, преподавател по журналистика в университета Кингстън в Лондон. 

Във Facebook вече има група, която призовава премиера да "затвори данъчните вратички или да подаде оставка". Участниците в групата планират протест пред Даунинг Стрийт в събота. 

Излизането на Великобритания от ЕС, или Brexit, беше признато от европейските лидери като една от най-големите заплахи за общността. По време на заседание в Брюксел те одобриха исканията на Лондон за специален статут на Великобритания в ЕС.

Неумелата реакция на Камерън по случая с Панамските документи обаче може да застраши не само неговата политическа кариера, а и отношенията между Лондон и Брюксел, както и цялото бъдеще на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още