IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле отвори пътя към облекчаване дълговете на Гърция

МВФ остава скептично настроен към механизма за бюджетни съкращения при "спешни случаи"

13:23 | 10.05.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: архив Ройтерс 

Германия намали съпротивата си срещу преговори за облекчаване на дълга на Гърция, докато финансовите министри от еврозоната търсят начин да преодолеят значителните си различия с Международния валутен фонд (МВФ) по спасителния заем за 86 млрд. долара към Атина, съобщава Financial Times.

Предвид наближаващите през юли вноски по дълговете в размер на 3,5 млрд. долара, които Атина вероятно няма да може да изплати без допълнителна подкрепа, финансовите министри на държавите от еврозоната заявяват, че са готови на политически усилия, за да преодолеят застоя в разговорите между кредиторите по мерките за икономии и дълговото бреме на Гърция.

Пиер Карло Падоан, финансов министър на Италия, определи срещата като важна стъпка към преодоляването на застоя и отблокирането на плащанията. Представителите на МВФ обаче са скептично настроени, най-вече към това как Гърция ще осъществява „спешните“ бюджетни съкращения за 3 млрд. долара, в случай че не успява да постига фискалните си цели.

Политическото пространство за постигане на сделка за дълга беше отворено в понеделник, след като стана ясно, че финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле е готов да разгледа вариантите за облекчаване на дълговете на Гърция. До момента той силно се противопоставяше на подобни разговори, като твърдеше, че са ненужни, поради което участието на МВФ в програмата беше поставено под съмнение.

Финансовите министри на държавите от еврозоната обявиха, че искат да постигнат споразумение на срещата си на 24 май. Пакетът ще изисква от Гърция да подготви мерки за бюджетни съкращения при "спешни случаи", които да бъдат приложени, ако публичните финанси не се подобрят значително. В пакета са включени и ангажименти от страните в еврозоната за облекчаване на дълга в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Преговорите бяха фокусирани върху опции като периоди без лихвени плащания или удължаване на матуритета на дълга, но трудната политическа битка отново се отлага.

Атина и кредиторите от еврозоната са под натиск за преодоляване на скептицизма на МВФ, че Гърция може да постигне предвидените цели по дълга и дефицита, най-вече изискването за първичен излишък от 3,5% от БВП до 2018 г.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос заяви, че планираният „,механизъм за спешни случаи“ ще изисква от страната автоматично да прилага всеобхватни бюджетни съкращения, ако не постига фискалните си цели. Схемата обаче все пак ще защитава някои „много чувствителни области“ от съкращения и ще оставя прозорец от три до четири месеца, в който Гърция ще може да оценява влиянието на допълнителното затягане на колана и да предлага алтернативни мерки за постигането на „същия резултат“.

Това обаче може би все пак няма да е достатъчно за МВФ. Миналата седмица управляващият директор на Фонда Кристин Лагард повтори, че бюджетните цели на Гърция са нереалистични и че всички усилия те да бъдат постигнати трябва да се основават на дълбока икономическа реформа, а не на произволни и потенциално вредни съкращения.

Въпреки предложенията на Гърция по механизма, все още е възможно някои кредитори да поискат по-подробни ангажименти от Атина по това, което може да бъде задействано.

По отношение на облекчаването на дълга министрите проучват някои основни възможности, представени от МВФ и Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). Според доклад на ЕМС, с който FT разполага, опциите включват 5-годишно удължаване на матуритета на гръцкия дълг, ограничаване на годишните вноски по дълга до 1% от БВП до 2050 г. и ограничаване на лихвения процент до 2%. По-радикален ход е замяната на кредита от МВФ с по-евтини заеми от ЕМС с по-дълъг матуритет.

Според Цакалатос, макар разговорите все още да са твърде широки, те все пак сочат напредък. „Голямо облекчение е, че проведохме този дебат по дълга“, казва той.

Представителите на ЕС ясно показват обаче, че не искат проблематични преговори да предизвикат хаос точно преди провеждането на референдума за членството на Великобритания в ЕС на 23 юни. Това означава, че ако не бъде постигнато споразумение този месец, дискусиите вероятно ще бъдат възобновени малко преди възможен фалит на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
*** = ц.и-г.а.н.с-к-и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Пълни глупости.Новите 15 БТР-а и 10 танка не могат да уплашат дори и Валери Симеонов от ПФ. Обаче изкарани срещу *** безредици ще свършат добра работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Моркова го изядохме викаш , сега иде ред на тоягата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Наистина за кого?И откога 1 механизирана бригада разпределена в няколко страни се нарича "ударно прекарване на военна техника"? Руснаците или турците не могат да се спрат и с 20 механизирани бригади ако тръгнат да си възстановяват империите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
За кого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Те са победени от доста време.Сега обаче очевидно им омекват колената.Часовника за разпад на ЕЗ тиктака неумолимо.Следва подем на всички популисти в ЕС. Крайно леви, крайно десни, всякакви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
Самата Гърция под огромен външен натиск не може да проведе реформи , .... някой се надява ЕЗ да се реформира доброволно и спонтанно . Няма такъв филм .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още