IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния могат да спънат търговското споразумение ЕС - Канада

В съвместно писмо посланиците на двете страни в ЕС отново поставиха фокуса върху проблема с визите

12:06 | 14.05.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

България и Румъния заплашиха да наложат вето на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Канада заради визовия спор, пише EUObserver.

„Ще бъде трудно на правителствата на България и Румъния да намерят аргументи в подкрепа на сделката, докато Канада продължава да прилага дискриминация към гражданите на нашите две страни“, казаха в съвместно писмо до ЕС посланиците на двете държави.

По мнението им „Отава има дискриминационно отношение“ към българите и румънците, които се нуждаят от визи, за да влязат в Канада, докато от друга страна канадските граждани могат свободно да пътуват на територията на ЕС, включително в България и Румъния", посочва EUObserver.

С това все повече се засилват притесненията на Европа, че премахването на визите за българи и румънци може да се окаже ключов фактор при ратификацията на подписаното вече споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада. 

В края на миналата година канадската служба по миграция заяви, че страната вече работи за въвеждането на безвизов режим за всички граждани на ЕС. За целта обаче трябва да се преценят множество фактори, сред които социо-икономическия профил на страната, брой имигранти, спазването на човешките права, както и различни критерии за сигурност.

През септември 2014 г. ЕС и Канада сключиха споразумение за свободна търговия, възприемано от европейските лидери като аналогичен модел на това между Брюксел и САЩ. 

Сделката се счита за по-амбициозна от сключеното през 1989 г. Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA) между Канада, САЩ и Мексико. Договорката обхваща всички области на двустранната търговия между ЕС и Канада: стоки и услуги, труд, инвестиции, регулаторното сътрудничество и обществени поръчки.

Според изчисления на Европейската комисия оценяваната в момента на близо 80 млрд. евро двустранна търговия може да скочи с 23% вследствие на споразумението. Сделката ще осигури достъп на северноамериканската държава до европейския пазар с над 500 млн. потребители, правейки я най-голямата сделка за свободна търговия след споразумението NAFTA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Не, че много ми дреме за канадските визи, ама дано ги махнат! По-интересно ми е с визите за САЩ. Обаче и да няма визи, на щатските летища има едни цербери, които те разпитват, и ако не им се харесаш, като нищо могат да те върнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"...така ще се ограничи изтичането на евтина работна ръка и тя ще остане за използване при нас. " Гениален си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Абе ти Tъ.п ли си? Става дума за визи за пътуване не за работа. Третират ни като някакви мизерници, които само да влязат в Канада и ще се захванат на нелегална работа и ще се крият от властите. Това е нелепо най-малкото, защото ако иска българин да живее така, може да го направи навсякъде в Европа без да бие път до Канада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 7
ratten
преди 7 години
канада и англия го играят "топки" на саш. като мръднат гюдорията /саш/ и меките топки влизат действие, сякаш и те са в играта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 12
michaelis12
преди 7 години
само да си кажа за такива въодушевени като Моториста, че главни актьори в Световната политика са : САЩ, Русия, Китай, Индия, Франция, Германия. Повратни точки/актьори в световната политиката са: Турция, Украйна, Азербайджан, Иран и Южна Корея. От първите 4 зависи глобалната военна политика най-вече първите 2 От 6 те заедно зависи гловалната икономика за момента с доминанта САЩ. От 2рите 5 зависят повратни точки в световната политика в коя посока ще се наклонят везните в полза на по силните, тъй като Евразия е най-големия континент както по население така и с най много ресурси ....... Нито Англия нито Канада още по малко България виждам в тоя списък ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 52
sdar
преди 7 години
НЕка да не правим такъв проблем с визите. Нормално е да има визи, защото ние още не сме стигнали средното ниво на С, и ако няма визи ще има голяма икономическа миграция. Нека нашите да не се правят че не разбират и да не правят проблеми за споразумението. Още повече, че имането на визи е в наш интерес, така ще се ограничи изтичането на евтина работна ръка и тя ще остане за използване при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 14
michaelis12
преди 7 години
може статията както винаги нищо да не струва обаче авторката на статията страаашшна напрао лудница ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 15
michaelis12
преди 7 години
България вече е фактор в световната политика! --------------------------------------------------------------------------------Мотовилка понякога ме изумяваш с твойте безкрайна надарена т.ъпота ...... "Фактор в световната политика е някой, който има значителна военна сила и икономика", а не държава с политици от нашия калибър еле па нашия прецедент държавния глава ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 28
MZ/X
преди 7 години
При такива случаи се вижда колко голямо значение е членството в ЕС! Дори да се огънат сегашните ни политици, това е лост който може да се използва и от други по нахакани наши политици! България вече е фактор в световната политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
bertram
преди 7 години
не могат, А ТРАБВА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още