IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси решение за визите, налагани от САЩ и Канада за европейци

Над 17% от молбите за американски визи на българи получават отказ

17:45 | 12.04.16 г. 10
ЕС търси решение за визите, налагани от САЩ и Канада за европейци

Европейската комисия прикани Европейския парламент и Съвета на министрите спешно да обсъдят и вземат позиция относно най-уместния начин за действие по отношение на визовия режим, който налагат САЩ, Канада и Бруней за отделни европейски държави. Това е записано в специално комюнике, одобрено по време на заседанието на Европейската комисия.

От Брюксел посочват, че през април 2014 година са получили уведомления за липсата на реципрочност при въвеждането на визов режим от страна на САЩ, Канада, Бруней, Япония и Австралия. На тези държави беше даден срок от 24 месеца да променят политиката си, който изтече днес, 12 април. От петте държави само Австралия и Япония са премахнали ограниченията пред свободното пътуване на всички граждани на ЕС.

САЩ изисква визи за гражданите на България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия, Канада – за българи и румънци, а Бруней – за хървати.

Американските власти отказват да издават визи на български граждани при 17,26% от всички подадени молби, сочат данните на ЕК. Това е най-високият процент сред страните от ЕС, за които САЩ е въвел визов режим. За румънците отказите са при 11,16% от подадените молби, за поляците – 6,37%, за хърватите – 5,29%, а за гражданите на Кипър – 3,53 на сто.

По време на заседанието си комисарите изготвиха комюнике по казуса, в което все още не предлагат въвеждането на реципрочни мерки, тоест налагане на визов режим за гражданите на САЩ, Канада и Бруней. Решение дали ще има визи за тези държави трябва да бъде взето от Съвета на министрите и Европейския парламент. Дебатите по темата между институциите трябва да бъдат проведени до 12 юли 2016 година, а след това да съобщят на ЕК и какво е решението им. 

От Комисията подчертават в своето комюнике високата икономическа цена и неудобството само определени европейски граждани да пътуват с визи до трети страни и посочват, че ще продължат да работят активно за намиране на решение как петте държави от ЕС ще могат да изпълнят изискванията на САЩ, Канада и Бруней за премахване на режима.

Темата е на фокус на всички институции и по време на всички срещи с държавите, посочват още от ЕК.

По време на заседанието на ЕК днес официално беше публикувано и предложение за борба с данъчни измами, което предвижда публично отчитане на най-големите дружества, които работят на територията на ЕС.
Анализите на Брюксел сочат, че годишно укриването на данъци от мултинационалните компании коства между 50 и 70 млрд. евро по-малко приходи в националните бюджети.

Предложението на ЕК е многонационални компании с приходи от над 750 млн. евро годишно, които извършват дейност в Европейския съюз, да публикуват данни за това къде реализират печалби и къде плащат данъци по държави. Дружествата трябва да публикуват и обобщени данни за данъците, платени в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Отвратен съм от лицемерието на канадците и американците! Както и от поредната изцепка на ЕС по отношение гарантиране, на както иначе самите те ни казват, фундаменталните права на европейските граждани. Разбирам незначителността на страни като България и Румъния, но ЕС все повече ми заприличва на вредна структура, която сама води себе си към унижощение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
"...спешно да обсъдят и вземат позиция относно най-уместния начин за действие по отношение на визовия режим, който налагат САЩ, Канада и Бруней за отделни европейски държави. "Най уместният начин за действие ще се сведе до подвиване на опашката...всички го знаят. След някой друг ден Инвестор ще ни обясни как работата аха да стане и какви усилия е положила еврокомисията , ама пак се отлага...моабет да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още