IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отново спъва плановете на МВФ за облекчаване на гръцкия дълт

Споразумение за дълга ще е трудно, но не и невъзможно, коментират обаче европейски чиновници

15:28 | 18.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Волганг Шойбле отново слага прът в колелата на Гърция и усилията на правителството да облекчи данъчното бреме. Според източници на Suddeutsche Zeitung Шойбле е отхвърлил идеите на Международния валутен фонд (МВФ) за замразяване на плащанията по дълговете на южната ни съседка до 2040 година.

Според медийни публикации МВФ ще поиска от европейските кредитори на Гърция ограничаване на плащанията по дългове на страната  – лихви и главници, до 2040 година. На този етап идеята не се харесва на германското финансово министерство, посочва гръцкото издание „То Вима“.

Алтернативата, която предлага Фондът, е замразяване на лихвата по заемите на Гърция в размер на 1,5 на сто. Но и това предложение не се приема от Берлин. Волфганг Шойбле коментира, че не може да поиска от Бундестага да гласува промяна в спасителната програма за Атина, одобрена с толкова усилия през миналото лято.

Все пак Шойбле остави отворена вратичка за преговори по дълга на Гърция, коментирайки, че може да бъде намерено решение за известно облекчаване в рамките на сегашната програма.

Междувременно източници на „То Вима“ коментират, че споразумение по дълга на Гърция по време на срещата на Еврогрупата на 24 май ще е трудно постижимо, но не и невъзможно. Според изданието има вероятност да бъде намерен компромис между европейските кредитори и МВФ, така че Фондът да остане в спасителната програма за Гърция.

Атина и кредиторите вече са постигнали съгласие по основния пакет от реформи и икономии, записани в спасителната програма от миналото лято. От МВФ обаче поискаха още ограничения пред гръцките власти с цел да бъде постигната бюджетната цел от 3,5% излишък през 2018 година.

Като компромис беше предложено допълнителни мерки да не бъдат прилагани сега, а под формата на механизъм, който да влезе в сила автоматично, ако Гърция се размине с плановете. Този пакет вече е изработен от правителството и трябва да бъде гласуван в неделя, тоест само два дни преди срещата на финансовите министри от еврозоната.

Подобна тактика приложи премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас и по отношение на основния пакет с мерки. Той беше внесен изненадващо преди срещата на Еврогрупата и одобрен от депутатите на управляващата коалиция.

Това удовлетвори Еврогрупата и на извънредната среща на 9 май е било изработено и споразумението по прегледа на изпълнението на спасителната програма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още