IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целите на ЕК за релокация на бежанци тотално се разминават с реалностите

Само 1,5 хил. души са били преместени в друга държава от ЕС, докато плановете бяха за 20 хил.

18:26 | 18.05.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

Само 1 500 бежанци от Гърция и Италия са били приети в друга държава от общността според плановете за релокация на Европейската комисия (ЕК), представени през септември 2015 година. Посочените тогава цели бяха 160 хил. души, пристигнали в Гърция и Италия, да бъдат преместени в друга държава от ЕС до септември 2017 година.

През март от ЕК предупредиха, че сроковете не се покриват и определиха, че до средата на май в друга държава от ЕС и членовете на Шенгенското пространство трябва да бъдат разселени 20 хил. души от Гърция и Италия. Много малко са обаче страните, които полагат усилия за изпълнението на тези планове.

От Брюксел предупреждават, че Гърция е изправена пред хуманитарна криза и се налагат спешни действия. 46 хил. бежанци очакват да бъдат преместени в друга държава.

От 4 април до 13 май 177 сирийци пък са били приети в държави от ЕС директно от Турция по силата на подписаното в края на март споразумение. Най-голяма част от тези бежанци са намерили убежище в Швеция (55 души), Германия (54 души) и Холандия (52 души).

19 държави от ЕС и една асоциирана страна са заявили желание да приемат 12 хил. бежанци от Турция. Около 2 хил. бежанци ще бъдат приети в периода между май и юли 2016 година.

„Не можем да бъдем удовлетворени от резултатите, постигнати досега“, каза комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от ЕК. Той призова за бързи действия заради тежката ситуация в Гърция и за да бъде предпазена Италия от изпадане в подобна криза. 

Развитието на бежанската криза в ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Те "целите" на ЕС се разминаха с реалността още миналата година...дъртата чанта като почна да си прави селфита с тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Да ги дадат всичките в България и Полша. До 5 дни всички ще са (ре)интегрирани обратно в собственото си общество и ще обясняват колко е хубаво в Европа, защото са им припомнили да обичат родините си и да не се оплакват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още