IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започва да купува корпоративни облигации от 8 юни

Очаквано банката остави лихвите и програмата за стимули без промяна

15:30 | 02.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка започва да изкупува корпоративни облигации от 8 юни. От тази дата централните банкери ще прибегнат към тази мярка и ще започнат да изкупуват и деноминирани в евро небанкови корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг, стана ясно след обявяването на новото решение за лихвените равнища. 

Иначе ЕЦБ не промени нито лихвените проценти, нито мащабната програма за стимули, пише в изявлението на банката. 

Промени в паричната политика на банката не се и очакваха, тъй като някои от мерките, обявени през март, тепърва влизат в сила. Става въпрос за новата програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe за банките (Targeted longer-term refinancing operations, или TLTRO II), която започва на 22 юни.

Специализираното издание WBPonline коментира, че от април до днес макроикономическата рамка в еврозоната не се е променила кой знае колко, поради което не можеше да се очакват промени в програмата за облекчения.

Стенограмата от последното заседание на ЕЦБ през април показа критичния тон на президента на банката Марио Драги и екипа му към липсата или забавянето на структурни реформи в държавите от еврозоната.

След самото заседание той посочи, че, с малки изключения, през последните 4 години банката е била единствената институция, въвеждала политики за стимулиране на растежа.

На днешната пресконференция на Марио Драги, която започва в 15:30 часа българско време инвеститорите ще следят внимателно реториката. Това заседание е последното преди референдума за еврочленството на Великобритания на 23 юни, поради което президентът на институцията може да отправи предупреждение за последиците от евентуално излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Редица анализатори очакват на пресконференцията Драги да обяви повишени прогнози за инфлацията, които обаче биха се дължали на технически фактори, най-вече на поскъпването на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още