IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Statoil спестява 292 млн. долара заради избора на акционерите си

По-голямата част от инвеститорите са избрали т.нар. дивидент в акции

13:08 | 23.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият петролен производител на Норвегия – Statoil, е спестил 292 млн. долара в брой, след като инвеститорите са избрали да вземат само 43% от общия нетен дивидент по акциите си, съобщава Bloomberg.

Според изявлението на компанията от четвъртък са били направени записвания за общо 18 298 942 акции с право на дивидент. Анализаторите очакваха по-голямата част от акционерите да изберат т. нар. дивидент в акции, предвид разликата от 5% в цената на акциите.

Statoil е намалила инвестициите си с 35% спрямо пика им от 20 млрд. евро през 2014 г., след като цените на петрола потънаха. Следвайки примера на колегите си, включително Royal Dutch Shell и BP, норвежката компанията представи дивидент в акции в опит да засили паричните потоци, докато в същото време избегне директно намаляване на плащанията към акционерите. Управителният съвет на компанията планира да даде по 22 цента на акция за всички дивиденти, които трябва да бъдат изплатени през 2016 г.

Плащането на паричния дивидент ще се случи на или около 24 юни, заяви компанията.

Норвежкото правителство се ангажира със запазването на 67-процентния си дял в Statoil, което означава, че ще трябва да приеме акции в същото съотношение като останалите собственици. Това ще намали сумата, която държавният инвестиционен фонд за 860 млрд. долара получава от компанията. Най-големият производител на петрол в Европа вече бе принуден да се възползва от фонда за пръв път, откакто е създаден през 90-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още