IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Възстановяването в еврозоната ще е обект на рискове, трудни за предвиждане

Централните банкери във Франкфурт са смятали, че рискът Великобритания да напусне ЕС, е утихнал в края на май, показва стенограмата

18:29 | 07.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възстановяването в еврозоната ще продължи с умерен, но последователен темп, но ще е обект на рискове, трудни за предвиждане, произтичащи от референдума във Великобритания. Това пише в стенограмата от последното заседание на Европейската централна банка, което се състоя в началото на юни. След това, на 23 юни, близо 52% от гласоподавателите подкрепиха излизането на страната от Европейския съюз.

Централните банкери във Франкфурт са били като цяло единодушни, че референдумът е „важен източник на несигурност, що се отнася до икономическите перспективи“, посочва Bloomberg. „В случай че Обединеното кралство реши да напусне ЕС, това би имало значителни негативни последици в еврозоната по редица канали, включително търговията и финансовите пазари“, пише в стенограмата. 

Резултатът от гласуването прати паунда на 31-годишно дъно и предизвика нестабилност на фондовите пазари. Петер Прат, който членува в Управителния съвет на ЕЦБ, предупреди миналата седмица, че решението на мнозинството британци може частично да върне назад напредъка в инвестициите и потреблението в еврозоната. Икономистите във Франкфурт посочват, че към края на месец май рискът Обединеното кралство да напусне ЕС изглежда утихва.

Протоколът от заседанието показва, че централните банкери са изразили опасения за програмата за изкупуване на облигации, която може да се натъкне на предизвикателства в прилагането.

„Икономистите отчитат опасенията на пазарите, които допускат, че в бъдеще няма да има достатъчно държавни облигации, които да отговарят на условията за участие в програмата, което от своя страна да създаде повишена пазарна волатилност“, пише още в стенограмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
copper
преди 7 години
За тоалетна хартия става само рублата хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
Тая стенограма става единствено за тоалетна хартия...нещата са *** не заради Брексит , ами Брексит е резултат от *** ситуация ...та "Възстановяването в еврозоната ще продължи с умерен, но последователен темп..." ама га цъфнат налъмите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още