IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР отлага публикуването на част от икономическата си статистика заради Brexit

Основните показатели на организацията ще излязат на 8 септември вместо днес, както беше първоначално планирано

16:46 | 11.07.16 г.
ОИСР отлага публикуването на част от икономическата си статистика заради Brexit

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отлага публикуването на част от статистиката си, като посочва, че има нужда от повече време да изчисли икономическото влияние на Brexit, съобщава Bloomberg.

Базираната в Париж организация ще публикува основните си индикатори, които предоставят ранни сигнали за повратни момента в икономиката, на 8 септември вместо днес, 11 юли, както беше първоначално планирано.

„Макар че данните отпреди вота във Великобритания сигнализираха за стабилен растеж в развитите икономики, ключовите данни, които улавят промените в нагласите след референдума, няма да са налице преди септември“, посочват от ОИСР.

„Индикаторите не могат да обхванат значителни непредвидени или неочаквани събития, например природни бедствия като земетресения и последвалите събития, какъвто беше случаят във Фукушима през март 2011 г.“, се казва още в изявлението. „Резултатът от референдума във Великобритания на 23 юни е друго подобно голямо неочаквано събитие, което засяга основните очаквания и икономически показатели, които се използват за съставяне на индексите“.

Решението на ОИСР подчертава трудностите, пред които са изправени институциите след резултата от гласуването. Британската статистическа служба заяви, че ефектите от Brexit ще се материализират напълно едва в данните от август. В четвъртък се очаква първото заседание на Английската централна банка (АЦБ) за паричната политика.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия заяви миналата седмица, че липсата на сигурност за работните места и на ръст в заплатите е довела до политическо фрагментиране и е една от причините защо 52% от британците са подкрепили Brexit. В доклада си от април организацията заяви, че Brexit би повишил безработицата с 1,5 процентни пункта и би изтрил три процентни пункта от икономическата експанзия в страната до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още