IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамънд: Паричната политика е първата линия на защита на икономиката

Новият финансов министър на Великобритания заяви, че координира действията си с Английската централна банка

19:47 | 19.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новият финансов министър на Великобритания Филип Хамънд коментира, че финансовото министерство координира действията си с Английската централна банка, а паричната политика е първата линия на защита срещу разтърсената от Brexit икономика, съобщава Bloomberg.

Ще работя в тясно сътрудничество с Английската централна банка, за да осигурим незабавна стабилност и да поддържаме доверието във фундаменталното здраве на британската икономика, докато се подготвяме за есенното изявление (едно от двете годишни изявления на финансовото министерство пред парламента – бел. ред.)“, заяви Филип Хамънд пред законодателите в Лондон във вторник. „Първоначалната реакция към подобен вид шок трябва да бъде паричен отговор, представен от АЦБ“, допълни той.

Централните банкери се опитват да подкрепят икономиката, влошаваща се заради решението на Великобритания да се раздели с Европейския съюз. Макар че гуверньорът на АЦБ Марк Карни зае проактивна позиция след резултата от 23 юни – отхлабвайки правилата за кредиторите и предлагайки допълнителна ликвидност, миналата седмица централната банка изненада пазарите, след като запази без промяна основния си лихвен процент и сигнализира за нови стимули през август.

Вече се появяват признаци за тясно интегриране на паричната и фискалната политика, като министър-председателят Тереза Мей обеща да се откаже от целта на бившия финансов министър Джордж Озбърн за постигане на бюджетен излишък до 2020 г. Хамънд сега трябва да реши как най-добре да стимулира икономиката, която е в риск да се плъзне в рецесия. Той обаче заяви, че фискални действия биха били обявени едва по-късно през годината.

Централните банкери засега не коментират какви стимули може да разкрият на 4 август, но някои от тях все пак сигнализираха, че ще подкрепят пакет от мерки. За разлика от тях обаче Мартин Уейл заяви, че има нужда от по-солидни доказателства преди да гласува за нови стимули следващия месец.

Трейдърите оценяват на 81% шанса за намаляване на лихвения процент през август, като много от останалите политически механизми на разположение на банката – например удължаване на схемата финансиране за кредитиране, изискват сътрудничество с финансовото министерство.

Гуверньорът, обявявайки миналата година, че лихвените проценти няма да бъдат понижени, наистина показа ясно, че банката разработва паричен пакет, който ще бъде обявен своевременно“, каза Хамънд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още