IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бежанците, които не получават убежище в Германия, често не си отиват?

Мнозина, които са получили отказ, търсят начини да останат - по медицински причини или поради факта, че родните им страни не ги приемат обратно

10:06 | 30.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германия отхвърля молбата му за убежище през 2014 г. и му нарежда да се върне в България, където вече му е предоставено убежище. Съгласно правилата на Европейския съюс (ЕС) човек не може да кандидатства за убежище в повече от една страна.

Но Далил, който два пъти прави опит за самоубийство, успешно се справя с отлагането на депортирането си, като представя пред съда медицински свидетелства, удостоверяващи психически проблем. Властите преразглеждат случая му тази година и на 13 юли му изпращат писмо, в което му дават един месец да напусне доброволно Германия преди да бъде депортиран. Вместо това той се самовзривява. Властите в Бавария, които на 18 юли станаха свидетели и на друга ислямистка атака от човек, търсещ убежище, са в челните редици на онези, които настояват за по-строги мерки.

Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоаким Херман заяви, че медицинските причини трябва рядко да бъдат вземани под внимание, а репатрирането в някои области в разкъсваните от войната райони трябва да бъде възможно.

Федералното правителство отхвърли депортирането на хора директно към Сирия заради войната, но се стреми да увеличи това към Афганистан, откъдето повече от 90 хил. души, търсещи убежище, са пристигнали от 2015 г. насам. Въпреки това през първата половина на годината само 18 от депортираните 129 афганистанци са насочени директно към Афганистан, обяви Министерството на вътрешните работи. Много от тях са отишли в други страни от Европейския съюз.

“Също така трябва да продължим да работим с Афганистан за намирането на алтернативни места за бежанците на територията на страната и да направим възможно депортирането”, коментира Меркел. Властите посочват, че изпращането на хора обратно в страните от Северна Африка, особено Алжир и Мароко, също е трудно, макар че Де Мезиер посети страните през февруари във връзка с преговори по този въпрос.

“Нищо не се е променило”, коментира Лудгер Хармейер,говорител на Министерството на вътрешните работи на провинция Северен Рейн - Вестфалия. “Казват: “Ще приемем тези хора”, но на практика препятствията са толкова големи, че те правят всичко възможно да не пускат никого обратно”. По думите ѝ пример за такава пречка е фактът, че Мароко приема само изселените граждани, които пристигат с редовен пътнически полет. Балканските страни като Сърбия и Косово от своя страна приемат чартърни полети, пълни с депортирани граждани почти ежеседмично.

Представителите на посолствата на Мароко и Алжир в Берлин не са открити за коментар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ако си нямаш проблем създай си , разреши го и го отчети като успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още