IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Испания се задълбочава

Лидерът на социалистите отхвърли предложението на Мариано Рахой за коалиция

17:03 | 02.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Педро Санчес отказва да управлява с Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Педро Санчес отказва да управлява с Рахой. Снимка: Ройтерс

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Испания отхвърли днес предложението на изпълняващия длъжността премиер Мариано Рахой за управленска коалиция, с което да сложи край на продължаващата вече седем месеца политическа безизходица, предаде AFP, цитирана от БТА.

Народната партия на Рахой получи най-много гласове на безцпрецедентното повторение на парламентарните избори през миналия месец, но отново не получи мнозинство в парламента и сега се нуждае от подкрепата на други партии, за да управлява.

Педро Санчес, лидерът на социалистическата партия, която беше втора на изборите, каза след днешната си среща с Рахой, че не може да подкрепи политиката на Народната партия на орязване на социалните плащания.

„Ние сме алтернатива на Народната партия. Не можем да подкрепяме това, което искаме да променим", заяви Санчес пред репортери. 

Испания е изправена пред възможността за трети парламентарни избори наесен, ако дотогава междупартийните преговори за съставяне на правителство не дадат резултат.

След днешната среща Рахой призова Санчес да направи компромис. "Смятам, че не е невъзможно - необходимо е да постигнем някакво разбирателство", каза и.д. премиерът пред репортери.

„Ако социалистите продължават да казват "не", ще отидем на нови избори", добави той.

Рахой трябва да се срещне с лидерите и на други партии в следващите дни, но никой от политическите му съперници не е подавал сигнали, че е склонен да управлява с него.
В Испания досега не е имало коалиционно правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още