IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Забравените", или защо толкова много хора харесват популистите

Популистите на Запад рисуват образа на едно по-добро бъдеще за много от избирателите им, пише журналистът Джон Лойд

08:58 | 05.09.16 г. 7
<p>
	Джереми Корбин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джереми Корбин. Снимка: архив Ройтерс

Твърде много внимание се обръща на това колко лоши са популистките лидери като Доналд Тръмп, Марин Льо Пен и Джереми Корбин, както и как техните програми – леви или десни, ще съсипят страните, които te искат да управляват. Твърде малък обаче е фокусът върху надеждата и оптимизма, които те дават на много милиони последователи, коментира за Financial Times журналистът Джон Лойд.

Вярно е, например, че Корбин, лидер на опозиционната партия на лейбъристите, не изгражда имидж на министър-председател в изчакване, както повечето от колегите му в парламента смятат. Подкрепата на малцинството, която той привлича за лейбъристите обаче – и по-важното сигналът, изпратен от мнозинството, подкрепило Brexit през юни, ясно говори за разочарованието и възмущението да бъдеш „забравен“.

Именно към избирателите говори Хилари Клинтън, когато прие номинацията на демократите за президентската надпревара в САЩ: „Някои от вас са разочаровани – дори бесни. И знаете ли какво? Прави сте“.

Останалите страни от ЕС не са изправени пред Frexit, Itexit или Deuxit, но политическите им лидери също са „забравили“ хора, които отказват да подкрепят водещите партии. Рейтингът на популярност на Марин льо Пен – лидер на крайния десен Национален фронт, е нараснал до 27%, сочи социологическо проучване на BVA, публикувано миналия месец. Така тя задмина социалистическия президент Франсоа Оланд и бившия президент Никола Саркози от дясноцентристките републиканци.

В Италия демократичната партия на министър-председателя Матео Ренци изгуби кметските места в Рим и Торино през юни пред Движението „Пет звезди“ - задкулисна популистка партия, която иска референдум за еврото и води с малка преднина в няколко социологически проучвания. Алтернатива за Германия спечели в няколко региона тази година и иска вот за членство в ЕС.

Антиимигрантската Шведски демократи предизвиква социалдемократите, които управляват правителството, в социологическите проучвания. В Австрия повторното провеждане на изборите от април през октомври може да направи Норберт Хофер от крайната дясна партия на свободата президент.

В САЩ и Европа нарастващото неравенство, застоят в заплащането и несигурността на работното място се сливат с опасенията за фрагментиращи се общности, изострени от опасенията за нерегулирана имиграция и тероризъм, продължава Лойд. Сливането на тези сили създава популярна енергия, която в Америка клони надясно – към Тръмп и републиканците, и наляво – към Бърни Сандърс, бившият конкурент на Клинтън за номинация на демократите. В Европа посоката е основно вдясно. Голяма част от гласоподавателите от работническата класа във водещите страни на демократичния запад подкрепят десните политики като преграда срещу имиграцията, като протест срещу прекратяването на сигурната заетост със стабилно нарастващи доходи и като трън в очите на техните елити.

След референдума във Великобритания през юни основно хора от работническата и долната средна класа се даваха интервюта, оплаквайки се от загубата на общност, присъствието на имигранти, които не стават част от нея, и заплахата ЕС да замени Уестминстър като суверенна власт. Подобни думи често се определят като търсене на по-добро минало, но те говорят и за желанието Великобритания да стане по-добро място от това, което е за тези хора.

Корбин иска да направи страната си по-добро място чрез социализъм, Тръмп иска „Америка на първо място“, Льо Пен – национално съживяване извън ЕС. Твърде малко критици признават, че за милиони това са щрихите на едно по-добро общество, коментира Лойд.

Водещите партии вероятно ще надделеят. Клинтън вероятно ще бъде следващият президент на САЩ. Не се очаква Корбин да се нанесе в Даунинг Стрийт 10. Льо Пен може и да достигне до втори кръг на президентските избори – само за да бъде жестоко разгромена на финала, както баща ѝ през 2002 г. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел все още управлява центъра, дясното и лявото.

Малко вероятно е обаче новото нормално да бъде завръщане към познатото партийно управление. Политическите елити нито енергично подновяват предложенията си към избирателите, нито споделят тяхното разочарование. Умерените представители на британските лейбъристи, например, не успяха да представят визия за нова връзка между социалната демокрация и изключително променения капитализъм и глобализация от дебатите около „Третия път“ при Тони Блеър през 90-те. В Европа бъдещото на еврото е под заплаха от раздвоението на ЕС по това къде трябва да лежи суверенитетът и единната валута, която не успя нито да бъде стабилна, нито механизъм за по-тесен съюз.

Това са страшни времена, в които популярните авторитарни лидери на изток от Европа се опитват да се възползват, завършва Лойд. Либералите вляво или дясно не могат да подражават на популистите, но техните лидери нямат друг избор освен да работят по-усърдно, за да оформят политика на свобода, която не се усеща като безразличие към забравените от страна на лидерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Щото сериозните партии със сигурност ЛЪЖАТ в предизборните си обещания, а пък популистите понякога не са популисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
SickSix
преди 7 години
Точно от на Джон Лойд проницателния коментар имах нужда.. Всичко ми се изясни и за "популистите" и за "левите" и за "десните". Предполагам и мнозинството от хората прочели статията са на същото мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ами метла , баце...Калашников и рестарт пълен на тая извратена система...напечатали дълг до Луната и още обещават !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
george353
преди 7 години
Както беше казал един нюйоркски пимп, "Аз им обещавам света, и те сами ме молят да ги продавам." Истината е, че който и да наследи трона не може да превърне Сахара в оазис. Демокрацията изчерпа своя капацитет. Нямам идея с какъв полит строй може да се замени, но този хаос от кухи и неосъществими идеи, вербално дрънкане и бездействие, опъва нервите до краен предел. Тя позволи на всякаква *** да намаже филия, да корумпира и убие добри идеи, превръщайки ги в утопия и на практика неизпълними. Глобално затопляне, еко катастрофи, епична алчност, дехуманизация, камари от ***... морално овакантени общества. Как да спасиш това що е неспасяемо, с лозунги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Водещите партии вероятно ще надделеят. Клинтън вероятно ще бъде следващият президент на САЩ."Ако това се случи , лошо му се пише на света , каквито и глупости да пишете за популистите. Резултатите от вчерашните избори в една германска провинция показват ясно "наказателния "вот...е каква Клинтън , каква Меркел...хората трябва да излязат с колове на улицата ли , та да стоплят "водещите " партии че не са желани ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
scott
преди 7 години
таз статиес, асвен че е гоуема простотиа, успя и да ме ядосъ!Джонито, що гуедаш разпокъсано и тъпо на нещата?!?!?!?!?! ДА ТИ КАЖЕМ: В МОМЕНТА ЕВРЕИТЕ РЕПРЕСИРАТ СВЕТЪ, ТОЧНО КАТО У 1993-ТА! Тогава е имало инфлационес и са печелили парите си докато спят. сега е дефлацион, ама те печелат парите си пак докато спът! Прозирането на техните машинации и ОБЕЗМИСЛЯНЕТО НА СРЕДНАТА КЛАСА ШЕ ДОВЕДЪТ САМО ДЕ ЕДНО: у сека страна фигурата и пропагандата на Хитлер ше стане водеша, примамлива и приложима. Нещат КИПЪТ! И дори евероятно клонтънозица да не е следващиа президент на сащ. апи и да е, кво от тва? се по-молко хора се подчиняват на установениа паричен ред. И ШЕ НАМЕРАТ ТЕХНИА ЕФИКАСЕН НАЧИН НА СЪПРОТИВА. Пиши си - не пречиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още