IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата в ЕС варира между 215 евро и 1 923 евро

В 22 държави от общността има определено минимално заплащане за работниците

20:06 | 17.08.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Към 1 януари 2016 година минималната работна заплата в ЕС варира в широки граници – от 215 евро до 1 923 евро, става ясно от последната статистика на Евростат. Агенцията отбелязва, че към момента в 22 държави от общността има въведена минимална работна заплата. Изключение правят Дания, Швеция, Италия, Кипър, Австрия и Финландия.

От публикуваните данни е видно, че най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България, а най-високата  - в Люксембург. 

В изпадналата в тежка финансова криза Гърция минималното заплащане е в размер на 683 евро на месец или около 50% от средната работна заплата. Година по-рано обаче то беше над 700 евро, докато у нас има ръст – от 184 евро до 215 евро.

В някои държави от ЕС няма фиксирана минимална работна заплата, но има минимално почасово заплащане – Германия, Ирландия, Франция, Малта и други. При тях статистическата служба изчислява месечното заплащане на базата на броя на часовете в официалната работна седмица, става ясно още от методическите описания към статистиката.

В Кипър има административно определена минимална работна заплата, но тя се използва за специфични изчисления на правителството.  

Междувременно ново проучване на Института за изследвания на трудовия пазар и заетостта към германската Федерална агенция по заетостта (IAB) показва, че съпроводеното с големи съмнения въвеждане на минимална работа заплата в Германия в много редки случаи е довело до съкращения на служители. В допитване на института едва 4,7 на сто от мениджърите на компании са признали, че като реакция на тази новост е трябвало да съкратят служители. 2,4 на сто признават, че са имали такива планове. Ако все пак е трябвало да се намали персоналът, това е ставало предимно чрез въздържане при новите назначения. 10,4 на сто от фирмите поясняват, че са се сдържали да назначават нови служители, а 5,3 на сто са имали такива планове.  

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 2
comet
преди 7 години
А изработва един продукт за един ден, докато Б изработва същия продукт за два дни, т.е. (абстрахирайки се от многото други фактори) А заслужава двойно по-високо възнаграждение от Б. Ако сложим и другите фактори, то да получим 2 или 3 пъти по-високо възнаграждение максимум. Но когато имаме тенденцията А да взима 90%, а Б само 10% от стойността на продукта, тогава се получава разслоението и мечтаният живот който имаме днес (1% световен елит да взима 99%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Аз просто следвам логиката на Афанасио. Той защо използва Германия като база за сравнение, а не примерно Молдова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
fri
преди 7 години
"В изпадналата в тежка финансова криза Гърция минималното заплащане е в размер на 683 евро на месец или около 50% от средната работна заплата. Година по-рано обаче то беше над 700 евро, докато у нас има ръст от 184 евро до 215 евро."- е жалко за гърците- и браво на нас, значи сме по-добре от тях хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Така е когато се сравняват макарони с пирони. Нито един световен шампион не получава възнаграждението си като му се броят десетите и стотните от секундата. Има спортове, в които победата изобщо не е въпрос на време. Защото ако сравняваме времената българите трябва да работим не повече от един час на ден. И пак да взимаме същите заплати. Но така или иначе е по- добре изобщо да не правим такива сравнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Аз бягам два пъти по-бавно от Световния шампион на 100 метра. Значи, ако той примерно печели по 20 хил. долара на състезание, то на мен трябва да ми плащат по 10 хиляди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
Какво БВП те гони, да ти обясня ли как нашето всъщност е 4 пъти по малко реално от статистическото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Нормалният надник трябва да е 50 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
На графиката - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM:CHE&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseсе вижда колко е БВП на един работещ тоест при 2,2 пъти по-малък БВП в Германия разликата в мин,заплати е 8 пъти казано просто миним.заплата у нас трябва да е над 600лв.Обяснил съм всичко в отворено писмо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още