IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експериментът на Великобритания с минималното заплащане

От петък страната налага политика, която ще увеличи заплащането на нископлатените работници 4 пъти по-бързо от ръста на средната заплата

17:47 | 29.03.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От петък Великобритания въвежда нова политика, която ще увеличи заплащането на нископлатените работници тази година четири пъти по-бързо от ръста на средната заплата, съобщава Financial Times (FT).

Светът ще следи внимателно новата промяна. Правителствата в много развити страни прибягват до политики на минимално заплащане, опитвайки се да се справят с неравенството и анемичния растеж на заплатите.

Световната конкуренция, спадът в колективните договори, забавянето на растежа на производителността и начинът, по който технологиите отнемат работни места за средноквалифициран персонал, са сред основните причини за застоя в заплащането през последните години.

В отговор миналата година Германия въведе минимална заплата за пръв път в историята си. Японският министър-председател Шинзо Абе призова за увеличаване на минималното заплащане с 3% на година през следващите години, а някои американски градове, например Сиатъл, повишават праговете на заплащането до 15 долара на час.

Развиващите се страни, като Малайзия, също използват минимални заплати в опит да преразпределят растежа по-справедливо и да насърчат работодателите да се придвижат нагоре по веригата на стойността.

Сега Великобритания реши да постави на тест собственото си национално минимално заплащане, което започва от 7,20 паунда на час и ще достигне около 9 паунда на час до 2020 г.

Според министъра по квалификациите Ник Болс това ще бъде „едно от най-големите увеличения на минималното заплащане, което някое западно правителство в историята е правило“.

Консерваторите обаче не мислят така. Партията се противопостави на въвеждането на политиката през 1998 г., твърдейки, че тя ще унищожи заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 5 Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест стратегията е осветляване на икономиката спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Мин.заплата трябва да се увеличава възоснова на факти и на графиката - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseсе вижда колко е БВП-то на един работещ тоест в Германия при около 2,2 пъти повече БВП разликата в минималната заплата е 8 пъти а в Румъния при по-малък БВП имат по-голяма заплата от нас Казано просто няма как една магазинерка в Германия не може да е 5-6 пъти повече от нашите в една и съща немски верига магазини Проф.д.ик.н.Иван Ангелов - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна съответно 45% и 22-23% ... Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
резултатите от експерименти с минимално заплащане в някои американски градове са обещаващиА експериментите дали са допускали възможността работодателите просто да уволнят служителите със заплати под минималната (за да спазят закона)?Защо в реалността става точно това. Уволняват служителите, които имат малка производителност на труда, която не позволява да изработват заплатата си, и някой друг (в друга държава) върши тяхната работа. Резултат: внасят се стоки от страни, където заплатите са по-ниски. А ако е възможно - и услуги (например услуги, извършвани от разстояние).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Е...има и свестни БГ компании, но тях на пръсти да броиш. А и те не са толкова чувствителни по този въпрос. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Не е подходящо да се разсъждава по темата с работните заплати в България в контекста на световния опит в тази насока. Тук заплатите са толкова ниски и държани така изкуствено толкова време, че могат да си ги вдигат с десетки проценти "без да се взема каквото и да е било предвид.". :) ... и това ще стане. Просто останалите партньори в Европа ще принудят местните феодали. В противен случай и чистачи на тоалетни няма да могат да си намерят.:))) Ще стане толкова УНИЗИТЕЛНО да се работи за БГ феодал, че дори и западни заплати да предлагат после, пак няма да намерят хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
Хм, защо да е експеримент, тук редовно се прави, МРЗ и минималните прагове се вдигат без да се взема каквото и да е било предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още