IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата производителност на труда - скритият враг на ръста във Великобритания

Почти всяко тримесечие от 2008 г. насам властите в Лондон очакват показателят да се възстанови, но в крайна сметка той се понижава

08:54 | 27.03.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър на финансите Джордж Озбърн може да обвинява слабия глобален икономически растеж колкото си иска, но една от основните причини за високата задлъжнялост на правителството всъщност е производителността на труда на британците, коментира Bloomberg.

При представянето на бюджета преди по-малко от две седмици Озбърн понижи прогнозите за ръста на БВП и на инфлацията и посочи, че понижението е най-голямото от ноември миналата година. И тъй като по-слабият растеж означава по-малко приходи от данъци, министърът на финансите ще има особени затруднения да свие бюджетния дефицит.

Всъщност в сравнение с прогнозата от ноември тази седмица министерството на финансите, и по-конкретно т.нар. Служба за бюджетна отговорност добави 36,4 милиарда паунда към правителствените очаквания за дефицита през следващите три години.

По-мрачната прогноза може да има и други последици. Производителността на труда помага за определяне на ръста при заплатите и на темпа, с който икономиката може да расте, без да генерира инфлационен натиск. И двата показателя са от ключово значение за централната банка и решението й кога да започне да повишава лихвените проценти. Английската централна банка посочи, че един от факторите за слабия ръст на цените през последните шест месеца е слабата производителност на труда – постоянен проблем във Великобритания от финансовата криза насам.

Почти всяко тримесечие от 2008 г. насам властите в Лондон очакват показателят да се възстанови, но в крайна сметка той се понижава.

След редица разочарования министерството на финансите губи вяра в досегашното си схващане, че ръстът на производителността ще се върне към нивата от преди кризата. Данните за производителността на труда през четвъртото тримесечие бяха много по-лоши от очакваното и на практика изтриват ръстовете, отчетени по-рано през 2015 г.

Последвалият песимизъм до известна степен кара министерството на финансите да понижи прогнозите си за БВП с около 0,3 процентни пункта годишно до средно 2,1% на година през останалата част от десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
И ние страдаме от производителността на труда...явно това е болестта на империи в залез...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Ако не бяха емигрантите производителността на труда във Великобритания щяха да бъдат още по лошо Ако излязат от Е С Великобритания ще изостава не само при производителността но ще загуби и един огромен пазар на стоки и услуги Това вещае още по нисък ръст на икономиката и по ниски приходи в техния бюджет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още